Nyheter

Fastighetsägarna: ”Alla måste med på tåget”

Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

BORGHOLM

Projektet Framtid Borgholm ska fortsätta i ytterligare tre år, men då gäller det att alla bidrar med sin del.

Det var budskapet på Fastighetsägarnas årsmöte i onsdagskväll.

Men det verkar tveksamt om alla fastighetsägare ställer upp, Svenska Bostadsfonden som är den störste i staden har hittils inte gjort det och kunde inte heller ge något besked på mötet om man tänker göra det.

Härom dagen blev det klart att kommunstyrelsen satsar 250 000 kronor och Cityföreningen har redan beslutat anslå 200 000 kronor.

200 000 kronor är också Fastighetsägarnas bidrag, men om man når upp till den summan är inte klart.

Svenska Bostadsfonden, som har fyra fastigheter i centrala Borgholm samt Klintabostäder och Björkviken, har inte följt den ”deal” som gjordes med förre ägaren Heimstaden.

Det första året var det Fastighetsägarna centralt som stod för 200 000 kronor, men de följande två åren har inte Svenska Bostadsfonden betalat in de 50 000 årliga kronorna, vilket stod på deras lott.

”gick med håven”

Man lyckades dock få in pengarna, mycket tack vare Fastighetsägarnas styrelseledamot Rolf Persson som var ute och ”gick med håven.”

På mötet fanns en representant från fonden, men denne kunde inte ge något besked:

– Beslutsfattarna sitter i Stockholm, vilket försvårar saken. Och anslaget finns inte med i vår budget.

– Inget är hugget i sten och saken kan mycket väl omprövas. Men just nu blir det ingen medverkan.

Dessutom kunde Rolf Persson meddela att han fått signaler från en annan stor fastighetsägare, C A Fastigheter, att man tänker hoppa av om inte fonden är med.

En olustig situation med andra ord, och årsmötet beslöt att hänskjuta frågan till styrelsen.

Mötet inleddes med att Kalmars kommunalråd Johan Persson med stor inlevelse berättade om hur samverkan mellan kommun och näringsliv fungerar i residensstaden.

TAR TID

– Att bygga upp en samverkan tar tid, men det är möjligt. För 15 år sedan var det största nöjet i Kalmar att sitta längs Ölandsleden titta på bilarna på väg till Öland.

– Med vårt bolag Destination Kalmar har situationen blivit en helt annan. Här ingår Tuiristbyrån, gästhamnen och Kalmar Slott tillsammans med 60 partners från näringslivet, sa Johan och räknade upp en rad evenemang; Stadsfesten, Öppna innergårdar, Kanalsimmet, cykeltävlingen Kvarnholmen Runt, den kommande Båtmässan och det blivande Kalmar Havsbad.

– Men det handlar också om att tala väl om varandra och skapa tillit och här är våra egna invånare givna ambassadörer.

Entreprenören P O Persson, som ingår i Framtid Borgholm, berättade dels om sina planer på Köpingbaden och om den destinationsbolag för Borgholm, från Ekerum till Lundegård, som man skissat på.

– Jag instämmer med Johan, det handlar om samverkan. Missunnsamhet måste bort och alla måste lägga en krona i en pott.

– Och Borgholm måste tillbaka till det staden en gång var. Här finns mycket att göra, sa P O och tänkte bland annat på mängden av sommarbutiker med tveksamt innehåll.

– Men samverkan behövs även mellan Borgholm och Kalmar, till exempel så att olika evenemang inte krockar.

Fastighetsägarna i Borgholm fick också en ny ordförande, Anders Palmgren som efterträder Göran Karlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.