Annons
Nyheter

Faschinerande upptäckt vid Mars

Nyheter • Publicerad 12 juli 2012

I sällskap med kung Carl XVI Gustaf kunde dykarna vid Mars presentera ett spännande fynd. Tre silvermynt har bärgats från vraket.

– Det är ett väldigt intressant fynd, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

Annons

Ocean Discovery och Deep Sea Productions har upptäckt tre silvermynt från Mars. Mynten är två silverdaler och en klipping, de är från 1564. På silverdalerna syns Erik XIV med ett svärd och riksäpple. På myntet står det, Guds nåde och Svea Goter och Venders konung. På baksidan av mynten syns riksvapnet och Erik XIV valspråk, Gud ger åt den han vill.

– Det är ett väldigt intressant fynd.  Skeppet är som ett alter ego för Erik XIV som renässansfurste. Det handlar om att bygga nationen med makt och symboler. De här mynten är samma sak och kompletterar detta, säger Johan Rönnby.

– Mynt, kanoner och skatter är fynd som får allmänheten intresserad. Vi har hittat många fynd men det här är glorian. Det här sätter vraket i en annan liga, säger Richard Lundgren, Ocean Discovery.

MASSOR AV MYNT

De är övertygade om att det finns fler mynt på Mars.

– Det har ryktats om att det skulle ha funnits en 200 000 silverdaler och 2 000 hålländska gyllen ombord. Det har alltid avfärdats men nu har vi hittat mynt. Men om skatten är så stor vet man inte. Jag tror det finns massor av mynt där nere, säger Richard Lundgren.

Det var dykaren Fredrik Skogh som först hittade myntet.

– Vi filmade och tillslut såg jag något som såg ut som ett mynt. Det var insprängt i trät och sedan såg vi ytterligare två mynt. Vi har diskuterat detta i flera års tid, om det finns en skatt ombord. Därför var det väldigt roligt att hitta de här mynten, säger han.

KUNGLIGT BESÖK

Med på dagens expedition var också kung Carl XVI Gustaf och han var nöjd med dagen och fyndet.

Annons

– Det har varit en trevlig morgon. Det är ett fint fynd och ett spännande och faschinerande skepp, säger han och fortsätter:

– Vi har fått fortlöpande information hela året om projektet. Jag var med här i dag för att se hur det har gått och diskuterat framtiden.

Men han ville inte tala om framtidsplanerna.

– Vi får se vad som händer i framtiden.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons