Nyheter

Färre översvämningar i källare

Nyheter • Publicerad 30 juli 2010

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Vattenpölarna har på sina håll vuxit sig stora efter de senaste dagarnas regnande. Men några större översvämningar är det inte tal om.

– Jag har bara fått samtal från tre fastigheter den här veckan, säger Ingulf Fagö, driftchef på tekniska förvaltningen.

Förra sommaren drabbades Öland av enorma skyfall under några dagar, vilket ledde till att vatten kom in i många källare. Därefter har Mörbylånga kommun gjort olika åtgärder, bland annat lagt in nya rör och kopplat om anslutningar. Detta verkar ha gett resultat. Nu har liknande skyfall inte förekommit, men konstant regnande kan också leda till översvämningar.

– Vi har klarat oss rätt bra. Tre fastighetsägare har haft problem med att vatten kommit från vägen och runnit ner i källare eller garage, säger Ingulf Fagö.

HITTA ORSAK

Enligt honom går tekniska förvaltningen alltid igenom orsaken till översvämningarna och diskuterar hur de kan förebyggas i framtiden.

– Kommer till exempel vattnet från vägen så kanske vi måste rensa en gatubrunn eller sätta in en där det behövs.

Svampområdet i Färjestaden är ett av de bostadsområden som har återkommande problem med översvämningar.

– Det finns en förklaring till att området har fått sitt namn. Det har vuxit mycket svamp där och vi vet att marken är fuktig och sank. Då blir det mycket vatten i trädgårdarna.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.