Annons
Nyheter

Färre inbrott i fritidshus på ön

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2007

ÖLAND

Antalet fritidshus på Öland är många. Men trots det är inbrotten få.

Annons

– Hittills i år har det varit totalt 16 inbrott i Mörbylånga och Borgholm. Och det är inte många, säger Bo Johansson, polisinspektör på polisstationen i Borgholm.

Inte heller Stig Svensson på Kalmarpolisens spaningsenhet är orolig över antalet inbrott i fritidshus.

– I länet ser jag snarare än nedgång än uppgång av inbrotten.

Nio av årets inbrott har skett i Mörbylångas kommun och sju i Borgholms kommun. Även förra året låg Borgholm i täten med totalt 19 inbrott gentemot Mörbylångas elva. Men det är för tidigt att läsa ut någon trend i Borgholms ökning.

– Det går inte att få någon uppfattning av den statistiken. Och jag är inte förvånad att Borgholm har fler inbrott i år för jag har en känsla av att det finns fler fritidshus och sommarstugeområden där, säger Bo Johansson.

SNABBT OCH LÄTT

Förklaringen till årets siffror för Mörbylånga kommun kan vara den inbrottsvåg som skedde i våras.

– Jag tror det kan ha rört sig om två personer som var väldigt brottsaktiva just då, de var missbrukare och behövde få tag i sådant som kunde omsättas till pengar, säger Bo Johansson.

Just snabba pengar är en av anledningarna till många inbrott, tror han.

– Det är vanligt att de stjäl smycken, guld, sprit och datorer. Sådant som går snabbt och inte är för tungt att bära.

Annons

GRANNSAMVERKAN

Nu när hösten närmar sig är det många som lämnar sina sommarstugor. I samband med det förespråkar Bo Johansson grannsamverkan.

– Det är bra att prata med grannarna och ha någon som regelbundet ser till huset och kollar brevlådan. Sedan bör man försöka minimera allt begärligt stöldgods som syns genom fönstren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons