Nyheter

Farliga korsningar i Borgholm

Nyheter • Publicerad 5 april 2008

BORGHOLM

– Hopplöst. Du ser ingenting, snart händer det en olycka.

Trafiksituationen efter Tullgatan i Borgholm kritiseras av flera bilister.

Tullgatan i Borgholm är en unik skapelse. Måhända inte i utformning, ur den aspekten är Tullgatan en högst ordinär gata om än spikrak och tämligen lång, det unika hittas i stället i att den är huvudled med tillåten parkering – något bilisterna flitigt nyttjar. Konsekvens: En räcka av olyckstillbud.

OBEFINTLIG SIKT

Speciellt utsatta är korsningarna till Kvarngatan och Södra Långgatan. Med parkerade bilar i rad är sikten stundtals obefintlig.

– Du stannar som du ska göra och har en massa parkerade bilar på vänster sida som skymmer sikten, när du sedan kommit ut en bit på Tullgatan kan du ge dig f-n på att det kommer en bil från vänster som dessutom kör fort, säger en ilsken bilist till Ölandsbladet.

Just farten komplicerar saken ytterligare. Den som åker Tullgatan upp mot vårdcentralen har, förutom vid korsningen till Storgatan, ingen väjningsplikt och hastigheten drivs upp. Den bilist som sticker ut fronten för vänstersväng ut på Tullgatan, i tron att ingen bil kommer, kan då få sig en snabb och obehaglig överraskning.

– Det är hopplöst. Du ser ingenting, snart händer det en olycka, säger en av många bilister som tagit kontakt med Ölandsbladet.

FELPARKERING

Att just korsningarna till Kvarngatan och Södra Långgatan står högt på olyckstillbuds-listan har sin förklaring i att hemtjänstens samlade Borgholms-styrka utgår från lokaler i mejeriområdet och parkerar på Tullgatan medan främst parkerade företagsbilar med transporter till affärerna vid Tullgatan/Storgatan utgör huvudproblemet för bilisterna som kommer ut från Södra Långgatan. Skymd sikt, olyckstillbud, missnöje – och därmed ett fall för kommunens trafiknämnd, med andra ord, ett ärende för kommunens planeringschef Christer Petersson?

– Olyckstillbud vill vi inte ha i någon korsning, vi får titta på saken och har blivit uppmärksammade på problemet, säger Christer Petersson, som med ”vi” förmodligen avser sig själv och gatuchefen på Borgholm Energi.

Han vill dock inte tro att de parkerade bilarna i sig är problemet.

– Det handlar nog mer om att man parkerar fel, närmare än tio meter från korsningen. Då skyms sikten, säger planeringschefen och utesluter inte möjligheten att begränsa parkeringsytan.

– Samtidigt är vi måna om att ha tillgång till parkeringsplatser, vilket också är förklaringen till att parkering är tillåten på Tullgatan. I Borgholms centrum finns endast ett begränsat antal parkeringsplatser och då måste vi utnyttja de möjligheter som finns. Men olycksrisker vill vi inte ha.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.