Annons
Nyheter

Farliga busstreck i Borgholm

Nyheter • Publicerad 17 februari 2007

BORGHOLM

Sprängda brevlådor, ett klassisk evigt busstreck signerat grabbar i 12-15-årsåldern. Men denna gång avskräcker tillvägagångssättet.

Annons

– De har pillat ur kulan i en gammal 8,57–patron, satt dit en tjärstubin och klämt till. Sådant kan sluta illa, med lite otur sprängs patronen direkt och då är handen borta, varnar polisman Bo Johansson.

Kina-puffar (finns sådana kvar?) och andra pyrotekniska artiklar kan få brevlådor att flyga all världens väg till sorg och förtret för ägaren. Mer ovanligt är att använda forntida älg-ammunition.

– 8,57-patroner är gammal älgkaliber som användes långt tillbaka. Fast så länge krutet är torrt, så smäller det, konstaterar polisman Bo Johansson.

POLISEN VARNAR

Och smällde gjorde det för någon vecka sedan i centrala Borgholm då fyra grabbar sprängde en brevlåda med en hopklämd och tjärstubin–försedd 8,57-patron.

– Det där är en farlig grej att hålla på med. När de nyper till om stubinen kan patronen smälla, varnar Bo Johansson.

Slutsats: föräldrar till tonåringar bör tänka till, i synnerhet de som vet med sig att gammal ammo ligger och dräller på ett, för ätteläggen, oemotståndligt sätt.

– Ammunition ska förvaras säkert. Vet man med sig att man har 8.57-ammo hemma bör man dra öronen åt sig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons