Annons
Nyheter

Färjestadsbo friades från åtal

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2007

KALMAR

En 25-årig man från Färjestaden har varit misstänkt för våldsamt motstånd mot ordningsvakter. Kalmar tingsrätt har nu ogillat åtalet, bland annat eftersom ordningsvakterna haft olika versioner av det inträffade.

Annons

I slutet av april förra året befann sig 25-åringen i Folkets Hus-lokalen Kristallen i Nybro. Enligt egna uppgifter ska han ha blivit oense med några personer på sin väg ut ur lokalen. Därefter tog två personer tag i honom bakifrån och brottade ner honom på golvet.

VILLE FÅ LUFT

Han trodde att personerna tillhörde det gäng han tidigare tjafsat med och började göra motstånd. Men när han förstod att det rörde sig om ordningsvakter slutade han direkt. Han uppger vidare att vakterna därefter tog med honom till ett hörn där de tryckte upp honom mot väggen. Han vände sig om för att få luft, men ska aldrig ha gjort motstånd.

En av ordningsvakterna vittnar om att han såg 25-åringen få en smäll över ögonbrynet och att de båda vakterna gick dit för att sära på det bråkande gänget. De tog aldrig tag i mannen med avsikt att omhänderta honom. Enligt vakten tog de på 25-åringen handbojor först efter att han envisades med att vilja gå tillbaka till platsen för bråket. Han ska då ha gjort motstånd, varpå de tryckte upp honom mot en vägg.

INTE MOTSTÅND

Den andre vakten menar att 25-åringen var den som gav upphov till bråket med de andra personerna och att vakterna därför gick fram för att ta tag i honom. När mannen då gjorde motstånd brottade de ner honom på golvet. 25-åringen ska inte ha gjort motstånd när vakterna sedan förde ut honom. Men i väntan på polisen uppger vakten att de var tvungna att trycka upp honom mot en vägg för att han inte skulle vända sig om.

Under rättegången gjorde Kalmar tingsrätt bedömningen att vakterna har olika versioner av det inträffade och att 25-åringen inte visste att han blev fasttagen av ordningsvakter. Därför kunde han inte ha gjort ett medvetet motstånd. Vidare anser tingsrätten att det inte kan räknas som våldsamt motstånd när 25-åringen försökte vända sig om för att få luft.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons