Nyheter

Färjestaden fortsätter förtätas

Nyheter • Publicerad 21 september 2012

FÄRJESTADEN

Nya detaljplaner planeras och vid årsskiftet kommer de nya lägenheterna i närheten av Järnvägsgatan att fyllas med hyresgäster. Slutresultatet: det blir allt trängre i Färjestaden.

Himlen är grå, jordhögarna grå och de spöklika husskeletten av betong är också grå. En man i gul hjälm bär en tung motor längs en provisoriskt utgrävd väg. Just nu ser man inga människor flytta in här men på hälften av kontrakten sitter redan underskrifter och i december ska de två tvåvåningshus som just nu byggs vid det nya hälsocentrumet stå klara.

– Det blir 16 lägenheter. Vanliga hyresrätter i form av tvåor och treor, säger Pether Fredholm, vd på JSB AB som bygger lägenheterna.

Det nya området som döpts till Safirvägen har ett centralt läge och kommer förstås ligga precis intill vårdcentralen. Hyrorna är menade att spänna mellan sex och sju tusen kronor och kommunen räknar med en mycket snabb tillströmning av hyresgäster.

– Lägenhetskontrakten är till hälften tecknade. Vid årsskiftet sker inflyttning och tills dess kommer alla vara tecknade, det är jag övertygad om, säger Jonas Everbrand som är VD på Mörbylånga Bostad.

NATURMARK

Byggnationen är ett steg i ledet mot att försöka förtäta färjestaden. Tanken är att ännu fler bostäder ska upprättas i närheten. Ett område strax söder om Järnvägsgatan har väckt kommunens intresse men ska man kunna köra in grävskoporna måste först områdets detaljplan ses över.

– Marken där är naturmark så just nu kan man inte bygga. Går det i lås, alltså om detaljplanen ändras, så kan kommunen upplåta mark till någon intressent och bygget kan ta fart. Det tar minst ett par år, säger stadsarkitekt Marie-Christine Svensson.

ERIK TJUS

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.