Nyheter

Färjestaden får torghandel

Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

FÄRJESTADEN

Glöm illrosa plastglasögon och strumpor med tryck.

När Färjestadens företagsgrupp ordnar torghandel måste varorna vara rakt igenom öländska.

Företagsgruppen jobbar på olika fronter med att väcka liv i Färjestaden. Den omtalade cykelfärjan är en del i detta, en annan är torghandel i hamnen.

– Vi behöver få igång något. Det här är ett försök att skapa en tradition, säger gruppens ordförande Håkan Andersson.

MÅSTE VARA ÖLÄNDSKT

Under fem lördagar ska hamnen fyllas av torghandlare.

– Vi gör uppehåll under Skördefesten, men annars blir det en gång i månaden fram till oktober.

Själva premiären blir på lördag och 10-15 handlare har tackat ja till att medverka. Håkan Andersson utlovar försäljning av hantverk, grönsaker, blommor och kött. Alltigenom öländskt.

– Det ska inte vara något tingeltangel och saker från Kina. Då blir det vilken marknad som helst. Vi vill göra något genuint, och arrangemang kring öländsk mat är något som börjar växa fram allt mer, säger Håkan Andersson.

FRÅN HYRA TILL GRATIS

Men vägen till torghandeln har varit lång, och bitvis krokig. När företagsgruppen kontaktade Mörbylånga kommun om tillstånd, så hänvisade kommunen till ett gammalt politiskt beslut om att den som vill utnyttja kommunal mark måste betala en hyra. För torghandeln handlade det om 40 000 kronor för hela säsongen.

– Men det kunde vi inte gå med på. Ska vi köra igång något nytt och okänt så vill vi inte ta betalt av dem som ställer ut. Det här var ju något vi skulle göra för Färjestaden.

Till slut blev det kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) som fick igenom ett tillstånd utan betalning.

– Nu är det riskfritt för de som deltar, och på det sättet kan vi även få med små försäljare som inte brukar stå på torghandlar, säger Håkan Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.