Annons
Nyheter

Färjestaden åter en färjestad

Nyheter • Publicerad 17 juni 2011

FÄRJESTADEN

– Det är helt otroligt, vi nyper varann i armen. Nu är den här, säger Carina Sjöberg.

Annons

Tillsammans med svägerskan Lotta Sjöberg har hon jobbat hårt för att ta hit färjan som nu ligger förtöjd i Färjestadens hamn.

Nybro musikkår och drillflickor ackompanjerade invigningen av färjan på fredagseftermiddagen. Ett stort antal människor har sökt sig till hamnplanen för att vara med om den historiska händelsen.

– Normalt brukar man bygga broar när färjetrafiken blir för tung, men nu gör man tvärtom, säger Jochum Ressel på färjans ägare Ressel rederi innan Carina och Lotta Sjöberg får äran att slänga en champagneflaska rakt in i färjans skrov och därmed döpa den till Dessi.

– Dessi är en kortform av Desirée, som betyder efterlängtad och den här är efterlängtad, säger Jochum Ressel.

INGET VI OCH DOM

Färjan Dessi är en katamaran och ägs alltså av Ressel rederi, som även har sju färjor i Stockholms skärgård.

– Det här är vår första färja utanför Stockholm. Den är uppenbart efterfrågad och det känns skönt att kunna glädja så många här, säger Anders Hammar, projektledare på rederiet.

Dessi tar 180 passagerare och färjan har en liten kafeteria som även kommer att servera vin och öl under kvällstid. Avgångstiderna är anpassade till både turister och bofasta som arbetar.

– Näringsidkare från både Öland och Kalmar kommer att ha nytta av det här. Vi står inför en utveckling där vi måste ta bort vi och dom-tänket. Det som är bra för Öland är bra för Kalmar och tvärtom, säger Thomas Davidsson, näringslivschef på Kalmar kommun.

Och Färjestadens företagsgrupp ser många fördelar för Ölands snabbast växande ort:

Annons

– Det här gör att det blir en puls i Färjestadens hamn, och det har varit viktigt för oss i företagsgruppen. Samtidigt får vi en samhörighet med Kalmar, säger Lotta Sjöberg.

Under invigningen tog många chansen att stiga på hamnens nytillskott.

– Det är så kul att vi äntligen ska få en cykelfärja. Det ska bli spännande att se den åka och att åka på den, säger sjuårige Widar Rhodin från Färjestaden.

Idag, lördag, avgår de första turerna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons