Nyheter

Färja och skola i fokus under ekonomidebatt

Nyheter • Publicerad 29 april 2008

Borgholms ekonomi är som en gammal Povel Ramel-låt: ”Först så går det upp, sen så går det ner”.

– Vartannat år är bra, vartannat är minde bra, konstaterade ekonomichefen Evert Kvarneke när 2007 års ekonomi i Borgholm summerades med siffror och debatt.

2007 var ett förhållandevis gott år i Borgholm, efter 7,3 miljoner kronor i plus infriades fullmäktiges krav på ”god ekonomi” i stort.

Fast järtecken kan skådas i skyn. Det så kallade ekonomiska utrymmet minskar och befolkningen likaså.

– Den stora utmaningen är att möta den negativa befolkningsutvecklingen. Hade Borgholm haft 1993 års invånarantal i dag hade vi haft 40 miljoner kronor mer att röra oss med, betonade Kvarneke under sin cirka halvtimme långa digitala boksluts-show.

Mer än en gång nämndes den demografiska situationen, att andelen äldre konstant växer medan det är tapp i närmast alla andra åldersgrupper.

– Befolkningsminskningen och den åldrande befolkningen borde ge omfördelning av resurser, avslutade Evert Kvarneke, måhända som en passning till de som anser att småskolornas problem ska lösas med än mer resurser till utbildningsnämnden.

MÅL

Den efterföljande debatten blev både lång och stundtals het.

Miljöpartiets Maria Lindmark ansåg för sin del att för mycket fokus finns på kronor och ören, staplar och diagram.

– Vi har inte verksamhetsmål, det som är intressant är verksamheten. Boksluten säger inget om vi åstadkommit det vi vill åstadkomma, förklarade Lindmark och yrkade på mätbara och övergripande mål i budget 2010 och framöver, vilket fullmäktige gav sitt gillande till.

Moderatledaren Eddie Forsman tittade tillbaka och såg färjan mellan Grankullavik och Gotland som den mest positiva händelsen under året.

Färjeuttalandet gillades inte av vänsters Pierre Sternegård som i koncentrat ansåg färjan fjuttig när norra Öland står för fäfot.

– Vad har ni gjort för att vända utvecklingen på norra Öland, frågade Sternegård med upprörd stämma efter ett ilsket inlägg och därmed var debatten igång: Per Lublin (öp) försökte diskutera småskolor och ville lägga ner ÖTAB, kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c), pekade på en rad investeringar i Löttorp med omnejd, Eddie Forsman frågade Sternegård vad denne gjort för att vända utvecklingen och fick ”Hörrududu”-kommentar till svar och socialdemokraternas frontman Sune Axelsson pekade med hela handen på behovet av arbetstillfällen.

– Bekymret är arbetstillfällen, det är jobben som fattas. Ju fler jobb, ju lättare är det att driva kommunen, förklarade Axelsson och satte sitt hopp till den kommande kommungemensamma näringslivsorganisationen samt besöksnäringen.

– Jag tror mycket på besöksnäringen, jag tror på ÖTAB, utbrast Sune och ett svagt ”halleluja” hördes från andra bänkraden.

När klockan slog 20.50 denna måndag i slutet av april var de för dagen 40 fullmäktigeledamöterna redo för beslut och klubbade igenom årsredovisningen 2007 med ansvarsfrihet och allt.

Dock oenigt, Per Lublin och Ölandspartiet vill inte ge styret ansvarsfrihet.

Argument?

– Det var för mycket ”noll koll”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.