Nyheter

Fårfärd längs vägen förvånade

Nyheter • Publicerad 14 november 2007

ERIKSÖRE

Det är inte ofta man får se cowboys, gauchos, eller för den delen fåraherdar, i full aktion på Öland. I måndags var det dock dags för fåradriv från öns västra sjöängar, längs cykelvägen, och över den farliga 943:an på väg mot Eriksöre.

Öländska fåraherdar använder sig inte av häst eller fyrhjulsdrivna motorfordon. Nej de nyttjar cykel och det går bevisligen alldeles utmärkt. Ölandsbladet, som av naturliga skäl ofta kuskar omkring i landskapet, blev på måndagsförmiddagen tvunget att sakta farten ordentligt på 943:an strax söder om Färjestaden. En hel fårskock på drygt 50 djur dundrade fram längs cykelvägen på jakt efter ett övergångsställe.

OVANA ATT MÖTA FÅR

Nu var inte fåren helt ensamma. Två herdar – ägaren till pälsbollarna, Karl Gunnar Ekelund, samt medhjälparen Bill Nilsson – höll kritterna i hårda (men osynliga) tömmar. Ölandsbladet fick dock hjälpa till med att mota lätt förvånade trafikanter när fåren skulle traska över vägen.

– Det här är det farligaste momentet, sa en lätt nervös fårägare.

– Dagens människor och bilister är inte vana vid djur som drivas fram på det här sättet.

Annars finns det öar där umgänget med får är betydlig mer trivialt och ständigt förekommande på gator och vägar. Ölandsbladets utsände vistades en dryg månad på Färöarna under 2006, och där regerar fåren och inte bilisterna som snällt stannar så fort en fårskalle visar sig.

GICK UTAN MISSÖDEN

Fårfärden över en av landets mest olycksdrabbade vägar (943:an finns på Vägverkets topp 100-lista), gick dock utan missöden.

– Och nu är vi på väg hem till Eriksöre.

Uppenbarligen kände djuren också vitringen av hemmamarkerna. Fåren pinnade på som travhästar och herdarna hade fullt sjå med att hinna med.

– De har varit på sjöbete, men nu är det hög tid att komma hem. Och det känner de på sig.

Ölandsbladet var dock finkänsligt nog att inte fråga om det var slakt på gång. Får har ju också öron...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.