Nyheter

Färdtjänsttvist till rätten

Nyheter • Publicerad 14 mars 2011

BORGHOLM

Sibbarps Transportservice stämmer Borgholms kommun för uteblivna färdtjänstintäkter.

– Läget är stendött och på lekstugenivå. Därför har vi valt att stämma kommunen, säger transportföretagets vd Ted Wendt och kräver kommunen på drygt 2,1 miljoner kronor i skadestånd.

Färdtjänsttvisten mellan Sibbarps Transportservice, Taxi Hybrid, och Borgholms kommun har pågått sedan förra sommaren.

Redan i juni månad hotade det Malmö-baserade taxi- och färdtjänstbolaget kommunen med stämning och efter en tid av skenbart lugn går nu bolaget från ord till handling.

– Vi har ett flertal gånger försökt få möten med kommunens toppchefer för att försöka få en gemensam överenskommelse och för att det inte skulle gå så här långt – men det har inte funnits något intresse. Läget är stendött och på lekstugenivå. Därför har vi valt att stämma kommunen, säger Sibbarps vd Ted Wendt till Ölandsbladet.

”SÅ LITET”

Stämningen lämnades in till Kalmar Tingsrätt i slutet av förra veckan och av den framgår att Sibbarps förväntade sig en årlig färdtjänstvolym på 586 936 kilometer, detta tolkat från den statistik kommunen lämnade under upphandlingen.

– Verkligt utfall har – beräknat på de första åtta månadernas resor - visat sig en endast innebära en total trafikvolym på 75 870 kilometer per år, hävdar bolagets advokat Mikael Gustafsson i stämningen.

– Om korrekt statistik lämnats över från kommunens sida hade Sibbarps över huvud taget inte ingett något anbud avseende uppdraget, eftersom uppdraget är så litet att det aldrig varit motiverat för Sibbarps att starta upp en ny verksamhet inom kommunen, heter det vidare.

I pengar vill Sibbarps ha drygt 2,1 miljoner kronor av kommunen i skadestånd för perioden den 14 juli - 31 oktober 2010 med reservation för än mer, dels flaggar Sibbarp för skadestånd fram till den dag tingsrättens dom faller, dels för ”de förluster som uppkommer även efter dagen för tingsrättens dom”.

SATSAR

Samtidigt talar bolagets vd om fortsatt satsning på Öland. Sex fordon i dag ska bli tio under sommaren och personalstyrkan växer

– Vi vill stanna kvar i Borgholm och kommer, oavsett utgången, att stanna och visar det genom att satsa.

– I dagarna har vi anställt ytterligare fyra till vår ölandsverksamhet, två genom flytt av telefonväxel, från Västerås ”hem” till Malmö, samt två chaufförer där vi stärker upp på norra Öland samt natt- och kvällskörningarna, berättar Ted Wendt och tror inte att att relationen med Borgholms kommun ska försämras i och med stämningen.

– Vi har ett jättebra samarbete med socialförvaltningen och stämningen gäller inte dem, utan är på en helt annan nivå. Och återigen, vårt huvudintresse är att få sätta oss ner med toppcheferna och hitta en gemensam lösning.

BESTRIDER

Sibbarps färdtjänstavtal med Borgholms kommun löper över tre år med möjlighet till förlängning i två år.

– Kommunens inställning är att skadeståndskravet kommer att bestridas, kommenterar kommunens advokat Henrik Seeliger på advokatfirman Lindahl i Göteborg.

Sibbarps påstår att kommunen inte vill träffa Sibbarp för samtal, stämmer det?

– Tvärtom har det skett flera möten mellan Sibbarp och kommunen, men om den ena parten prompt vill ha miljonbelopp och den andre anser att det inte finns någon grund för skadestånd så kan det ju vara svårt att komma överens...

• Möjligheterna till förlikning?

– Kan jag varken säga bu eller bä om i nuläget. Det och kommunens närmare inställning får vänta tills jag granskat stämningen mer ingående.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.