Nyheter

Färdtjänsten missade änkan

Nyheter • Publicerad 30 mars 2011

BORGHOLM

Begravningen tvingades vänta när färdtjänsten inte kom i tid. Drygt en halvtimme försenad anlände änkan till begravningscermonin.

– Det finns ingen ursäkt som hjälper, säger änkans dotter Anita Eriksson och riktar besk kritik mot färdtjänsten i Borgholm.

Kyrkan i Egby stod klar inför den känslosamma begravningen. Släkt och vänner var på plats i god tid, men en person saknades; den sörjande änkan. En grov miss av färdtjänsten försenade begravningen med en halvtimme.

I GOD TID

Änkans dotter Anita Eriksson är fortfarande upprörd när hon berättar om händelsen.

– Min mamma sitter i rullstol och måste ha färdtjänst i specialbuss. Två veckor innan begravningen beställde personalen på hennes boende färdtjänstresan till kyrkan och var väldigt noga med att betona att det handlade om en begravning och att punktlighet var av största vikt, säger hon.

Ändå hände det som inte fick hända.

Ändå ringde personalen på boendet, enligt uppgift, ”för säkerhets skull” dagen före begravningen för att få svaret från beställningscentralen att allt var ”okej”.

Ändå tvingades begravningen vänta.

– Bussen skulle hämta mamma vid boendet klockan 12.30 och begravningen var klockan 13.00.

– Klockan 12. 50, då vi står utanför kyrkan och väntar på mamma och tycker att det är konstigt att hon inte kommer, ringer personalen och säger att bussen inte kommit. När de en kvart tidigare hade ringt och undrat varför hade de fått till svar att bussen var i Löttorp!

INGEN URSÄKT

Präst och begravningsfölje enades snabbt om vänta med begravningen tills Anitas mamma var på plats.

– Färdtjänsten visste ju om det, de visste att det var viktigt att passa tiden. Jag känner mig kränkt. Här ska mamma ta farväl av sin älskade make....

det finns ingen ursäkt som hjälper, säger Anita Eriksson.

Först klockan 13.20 kom färdtjänstbussen från Löttorps Taxi och tio minuter senare kunde begravningscermonin börja.

– Då var det så stressigt att jag inte började efterforska varför bussen var försenad. Så vad som hade hänt vet jag inte. Men chauffören var ledsen och skakade på huvudet och tyckte att det var fruktansvärt och sa någonting om att det inte var första gången.

KLARAR INTE JOBBET

Familjens kritik mot färdtjänsten i Borgholm har även satts på pränt i en skrivelse till kommunalrådet Lisbeth Lennartsson:

”Är det så här Borgholms kommun väljer att behandla människor som har arbetat och slitit hela sitt liv som goda och ansvarsfulla samhällsmedborgare?”, sägs det i skrivelsen.

– Jag vill att folk ska veta hur det går till i Borgholm. Här har man upphandlat några som inte klarar jobbet, man sköter sig inte, säger Anita Eriksson till Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.