Nyheter

”Fantastiskt uppsving för den öländska kalkstenen”

Nyheter • Publicerad 21 juli 2006

FÄRJESTADEN

Denna månad firar Stenens Dag femårsjubileum och Lars Lundberg tycker de senaste årens satsningar på den öländska ”hårdvalutan” burit frukt.

Lars Lundbergs intresse för kalkstenen började 1968, då han besökte Mysinge Stenhuggeri.

– Det var min första kontakt med stenen. Jag blev fascinerad, men kunde inte begripa att stenindustrin, som blomstrade på ön redan under Gustav Vasas tid, inte kommit längre.

Men för fem år sedan tog det fart, när Annika Hedman, dåvarande chef för Borgholms slott, kontaktade Lars och undrade om han ville hjälpa till med Stenens Dag. Det ville han gärna, och två år senare blev han projektledare för Öländsk Kalksten, vilket avslutades förra året.

– Vi lyckades bra. Vi stärkte möjligheterna till täkttillstånd och lyfte kalkstenens möjligheter, säger Lars utan falsk blygsamhet.

EN ÖLÄNDSK IDENTITET

De senaste årens fokus på kalkstenen har öppnat nya dörrar.

– Det har blivit ett fantastiskt uppsving för öländsk kalksten, säger Lars.

Cementa i Degerhamn, Mysinge Stenhuggeri, Sjöströms Stenförädling i Greby och Naturstenskompaniet i Sandvik sysselsätter tillsammans över hundra människor på ön, konstaterar han.

– Man hittar referenspunkter lite varstans, exempelvis Halltorp och golvet i Torslunda kyrka.

För att inte tala om rondellerna i Färjestaden, där stenen bokstavligt talat står i centrum.

– Kalkstenen är en identitet för hela ön. Den ska inte gömmas utan lyftas fram, tycker Lars, som själv tagit fram en souvenir i form av en liten kalkstenskub för att marknadsföra Öland och dess kalksten.

FLER PROJEKT PÅ GÅNG

Men även om projekt Öländsk Kalksten numera är avslutat finns det fler projekt på gång.

– Jag har lite idéer att gå vidare med, avslöjar Lars, som under våren utvecklat ett trädgårdsprojekt i samverkan med flera andra aktörer, vilka skall hjälpa till att skapa vackrare trädgårdar på Öland.

En av idéerna han vill utveckla framgent är möbeltillverkning i samarbete med Capellagården, där det redan tillverkats några högklassiga stenbord.

– Kalksten är ju ett exklusivt material, påpekar han.

Bland idéfloran finns även att få igång kalkstensugnen på Borgholms slott, anordna besöksplatser med anknytning till stenindustrin och skapa ett geologiskt allaktivitetshus. Det saknas uppenbarligen inte uppslag.

– Problemet är bara att man måste få det att gå runt ekonomiskt också, avslutar Lars Lundberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.