Fantastiskt att lyssna till en läkare som faktiskt bryr sig
BORGHOLM
270 vårdbiträden och undersköterskor inom demensvården i Sverige kommer varje år till Strand Hotell i Borgholm för den återkommande Klockargårdskonferensen. Sex av dem blir utnämnda till Årets Vårdbiträde.
Den dagverksamhet för dementa som startade i byn Löt på östra Öland för 25 år sedan gör sedan många år tillbaka avtryck runt om i Sverige. Klockargården i Löt har också fått ge namn åt en årlig konferens för vårdbiträden och undersköterskor från hela landet.
– Jag har tänkt länge att jag skulle vilja åka hit, och nu blev det av, säger Anna Berggren från Domsjö.
Hon har tidigare arbetat inom vården och är numera som pensionär aktiv i anhöriggrupper.
– Det är väldigt lärorikt här och det kommer att ta tid att sortera alla intryck. Vi får lära oss så mycket av varandra, vi allihop, säger hon efter en lång dag av föreläsningar och grupparbete.
HÖGRE LÖN, FLER MÄN
Från hela landet kommer de många deltagarna, till allra största delen kvinnor. När det kommer på tal säger Lisbeth Lennartsson, idag kommunalråd men tidigare vårdbiträde i Borgholms kommun, att det kräver löneökningar och ökade möjligheter till heltidstjänster om fler män skall lockas till vården.
– De behövs mer än väl och då får yrket högre status, också.
Eva Herbest-Åkesson och Anna Flärdh kommer från Åkarp i Skåne och arbetar inom dagvården och på korttidsboende. De har fått chansen bland alla dem som arbetar inom demensvården i Burlövs kommun att åka till Öland i år.
– Mycket av det vi får lyssna till vet vi ju. Men genom att det sägs blir vi bekräftade i vår kunskap. Vi förstår att det vi kan är något viktigt, vi känner oss speciella, säger Eva och Anna och ser glada och stolta ut.
TEORI OCH PRAKTIK
– Det har varit fantastiskt att lyssna till en läkare som bryr sig och som förstår hur dementa personer fungerar, säger Anna Berggren och berättar om dagens föreläsningar av läkaren på Silviahemmet i Stockholm, Wilhelmina Hoffman.
På kvällen är det utdelning av utmärkelsen Årets vårdbiträde. Varje år utser Klockargårdsfonden sex personer bland ett stort antal nominerade från hela landet. Ett diplom och ett halssmycke är bevisen på utmärkelsen, men äran verkar vara oändligt mycket större än så, när mottagarna blir uppropade på scenen utanför Strand hotell.
Ulla Trager från Solna är en av de sex. I sitt arbete med de dementa tar hon till vara de små detaljerna för att kanske kunna ge glimtar av igenkännande till de dementa. Ulla berättar om hur hon har gjort collage av gamla broscher, hon går på auktion och köper gamla broderier och tar tillvara handdukar och lakan med broderier av gammal modell. Det blir till kulturföremål för de dementa som Ulla arbetar med.
FRÅN LÖT TILL JAPAN
Ing-Marie Lundgren från Överum får sin utmärkelse därför att hon förenar kunskaper och erfarenheter från japansk demensvård med den svenska vården.
– Jag har fått delta i ett utbytesprogram mellan Japan och Sverige, säger Ing-Marie som för sina arbetskamrater nu kan berätta om hur demensvården fungerar på andra håll i världen.
Stina-Klara Hjulström är den som för 25 år sedan startade dagverksamheten för dementa i Borgholms kommun. Idag är hon ordförande i Demensförbundet och även i Klockargårdsfonden som för nittonde året i rad i helgen arrangerade den kanske mest uppskattade konferensen av alla i Sverige.