Nyheter

Fängelse för misshandel och hot mot sambon

Nyheter • Publicerad 17 juli 2006

FÄRJESTADEN

Det blev åtta månaders fängelse, påföljd för tidigare brottslighet inräknad, för den 50-årige mannen från Färjestaden som i början av juni misshandlade och hotade sin sambo – och det var inte första gången.

Paret, som varit sammanboende i åtta år, lever i ett tidvis stormigt förhållande. Mannen förekommer under tolv avsnitt i polisens belastningsregister och är två gånger tidigare dömd för misshandel av sin sambo, senast i mars detta år.

SÄGER SIG INTE MINNAS

Den 1 juni var det dags igen. 50-åringen påstår sig dock inte minnas någonting av vare sig misshandeln eller ett hot som han vid ett senare tillfälle uttalat mot kvinnan, möjligen att de kan ha ”puffat” lite på varandra.

Även den misshandlade kvinnan hävdar att hon har en oklar minnesbild, på grund av att de båda druckit alkohol den aktuella kvällen. I polisförhör har hon till och med förnekat att hon blivit slagen och sagt att de bara skrikit åt varandra. ”Skadorna måste ha uppkommit när hon ramlat”, som de brukar heta.

En polis, som kallats till bostaden vid tillfället, berättar dock att han fann en mycket rädd kvinna, som gråtande gömt sig under ett täcke och då upplyste honom om att hon blivit slagen ett flertal gånger över hela kroppen och i ansiktet. Kvinnan berättade också att det förekommit våld under mycket lång tid samt att hon skulle ”få igen” om hon avslöjade för polisen vad som hänt.

Trots att kvinnan inte ville kännas vid dessa uppgifter i domstolen, anser tingsrätten ändå att misshandeln ägt rum på grund av hennes ursprungliga berättelse för polismannen.

SKYLLER PÅ MEDICINER

Mannen skyller på att han påverkats av mediciner, vilka givit honom vanföreställningar. Bland annat har han trott sig se främmande män i bostaden, vilka han inbillat sig att sambon varit otrogen med.

Kvinnan å sin sida säger sig inte klandra mannen för det som hänt eftersom han är sjuk. Hon anser inte att han behöver låsas in, utan snarare är i behov av vård.

50-åringen fälldes även för olaga hot, sedan han sagt att han skulle slå ihjäl kvinnan. Detta tyckte hon emellertid inte var ”något att fästa sig vid”, eftersom de ofta säger dylika saker till varandra när de är osams och berusade.

Även på denna åtalspunkt fäster dock tingsrätten större tilltro till vad kvinnan sagt till SOS Alarm och polisen i samband med händelsen. När polisen kom till bostaden befann hon sig barfota utomhus, iklädd endast nattlinne och kofta, och uppgav att hon tvingats fly från hemmet eftersom mannen varit på dåligt humör och beskyllt henne för otrohet samt hotat henne till livet.

Men mannen förklarar kvinnans larm till polisen med att hon bara varit ”fyllesentimental”. Inte heller detta tog tingsrätten uppenbarligen någon större notis om. Tidigare utdömd skyddstillsyn undanröjdes och 50-åringen dömdes till åtta månaders fängelse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.