Nyheter

Fanerdunprojektet läggs på is

Nyheter • Publicerad 11 december 2007

KALMAR

Kommunalrådet Johan Persson (s) meddelade vid kommunstyrelsens sammanträde i Kalmar att Fanerdunprojektet läggs på is. Orsaken är att det inte finns pengar till arbetarnas löner.

Den omedelbara kapitalbristen är tio miljoner kronor.

– Det har tagit längre tid än vi räknat med att föra ut pengar ur Kina, säger Magnus Gustafsson, kinesisk investeringsfrämjare på Regionförbundet i Kalmar.

KINESERNA ÅKER HEM

– De kinesiska arbetare som finns i Snurrom, ett hundratal, åker nu hem för att fira nyår. Inga nya kommer till Kalmar förrän provinsregeringen tillåter Fanerdun att föra ut pengar. Hur lång tid det kan ta är det för närvarande ingen som vet.

Fanerdunprojektet har kostnadsberäknats till en miljard. Halva den mark, cirka 100 000 kvadratmeter, som Fanerdun har option på i Smedby har återlämnats till kommunen. Fanerdunprojektet har med allt sitt strul utvecklats till en medial och PR-mässig katastrof för Kalmar kommun.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.