Annons
Nyheter

Fallskärmshopparen knockades under olyckshoppet

Nyheter • Publicerad 17 november 2011

BORGHOLM

En kombination av hoptrasslade linor i ett kameramontage och yttre våld låg troligen bakom sommarens tragiska fallskärmsolycka på Borglanda där 32-årige Andreas Nilsson från Näshult skadades så svårt att han senare avled.

Annons

– Jättetråkigt att så många olika saker inträffar på en och samma gång och att det tillsammans fick en sådan olycklig utgång, kommenterar riksinstruktör Petter Alfsson-Thoor på Svenska fallskärmsförbundet i Västerås.

Svenska fallskärmförbundets utredning av dödsolyckan vid Borglanda den 15 juni visar på ett troligt scenario, där utredningens slutsatser bedöms som de ”mest sannolika”.

Enligt utredningen hoppade den erfarne fallskärmshopparen Andreas Nilsson (AN) på 1500 meters höjd och huvudfallskärmen var utlöst och fullt utvecklad på cirka 850 meter. På hans hjälm fanns en mindre kamera.

På en höjd av cirka 550 meter gjorde Andreas Nilsson en kraftig sväng i bromsläge. En ödesdiger rotation uppstod.

– I samband med att huvudfallskärmens linor och bärremmar snurras ihop till en snodd kan AN ha trasslat in sig med sitt kameramontage i bärremmar eller annan del av fallskärmen, sägs det i utredningen.

OMTÖCKNAD

På 350 meters höjd, i ett roterande dyk och med en fallhastighet på över 15 meter i sekunden, gjordes en losskoppling av den strejkande huvudfallskärmen med följd att kameramontaget slets av hjälmen.

Från utredningen:

– Kraften att slita loss montaget bör, även om tillfälligt, varit mycket kraftigt då montaget var väl förankrat i en kolfiberyta. AN kan ha blivit tillfälligt omtöcknad av att dessa krafter verkat på hans kropp. Denna omtöckning gör att AN faller fritt till synes okontrollerat utan att fullfölja nödproceduren med reservdrag.

OKONTROLLERAT

Annons

Från obduktionen, där det slogs fast att Andreas Nilsson vid olyckstillfället hade akut hjärtmuskelinflammation:

– Möjligen kan detta våld (snärten i nacken då kameramontagets slets av) också ha givit upphov till medvetslöshet. Hjärtmuskelinflammationen kan möjligen också ha inverkat negativt under fallskärmshoppet genom påverkan av hjärtrytm, medvetandegrad och handlingsförmåga.

Reservfallskärmen utlöstes automatiskt på en höjd av 194 meter, men det okontrollerade fallet och det höga fallhastigheten, över 40 meter per sekund, gjorde att den inte hann utvecklas fullt ut innan nedslag.

– AN förs med svaga livstecken till Kalmar lasarett där han sedan dödförklaras, sägs det i utredningen.

KNOCKADES

Riksinstruktör Petter Alfsson-Thoor på Svenska fallskärmsförbundet deltog i utredningen och tror att Andreas Nilsson ”knockades” när huvudfallskärmen kopplades loss.

– Det kan förklara varför han faller så okontrollerat som han gör, han styr inte, han har inte kontroll. Men denna mycket tråkiga olycka hade inte en orsak, det är väldigt många parametrar som påverkar och hade det gått att ändra på en eller två av dessa kunde händelseförloppet ha blivit ett helt annat, bedömer han.

RIKTLINJER

Svenska fallskärmsförbundet kommer att se över riktlinjerna för kameramontages utformning för att förhindra upphakning och intrassling under fallskärmshopp och även titta på utbildningen när det gäller användande av kamerahjälmar/kameramontage och dess losskopplingssystem.

– Det kan vara så att tekniken sprungit ifrån riktlinjerna, det som var rätt för tio år sedan behöver inte vara rätt i dag. Om vi tittar på riktlinjerna gjorde Andreas Nilsson, känd som en säker och trygg hoppare, inte något fel under hoppet.

Annons

– Den enda trösten i sammanhanget är att vi möjligen kan påverka detta i framtiden, med utbildning, attityd och riktlinjer kan liknade händelser kanske förhindras.

INTE HITTATS

20 vittnesmål samt data från hoppdator finns med i utredningsmaterialet. Den aktuella kameran är fortfarande borta.

– Kameran har fallit fritt i 350 meter, men området där den tog mark är ändå inte jättestort. Polis har hjälpt oss i sökandet, utan att vi hittat den, säger Petter Alfsson-Thoor, övertygad om att kameran bär på svaret på vad som egentligen hände i luften ovanför Borgholm.

– Kameran sitter på en stor del av nyckeln.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons