Annons
Nyheter

(Fala)fel blev till bruna bönchips

Nyheter • Publicerad 21 juli 2009

ÖLAND

Gott gotti gott gott!

Annons

Åtminstone om man ska tro Ölandsbladets testpanel. Samt tillverkarna själva.

– En både god och nyttig produkt, ler Majsan Wahlquist på Wahlquist Mat i Källingemöre och tar en tugga till av den senaste tillskottet på bruna bönor-fronten: bruna bönchips.

Så fel det kan bli. Och ändå helt rätt.

Falafel på bruna bönor blev till chips.

– Falafeln blev mindre, mindre, mindre och mindre och till slut helt platt. Och nu har vi världsunik produkt istället, konstaterar Ulf Wahlquist när han och hustrun Majsan bjuder in till premiär för bruna bönchips, en lång resa har nått ett viktigt delmål. Det misslyckade falafel-experimentet är numera ett chips-projekt med flera aktörer.

HEMLIGT

– Projektet startade 2002 och har varit känt inom en liten krets, säger Ulf och berättar om hjälp och stöd från instanser som högskolan i Kalmar, SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB) i Göteborg samt grafik- och designelever.

– Redan har det satsats ett antal hundratusen kronor i projektet, berättar Ulf, förtegen om receptet.

– Hemligt, men till 78 procent bruna bönor.

INVESTERING

Annons

Den sugne måste bege sig till Källingemöre för inköp, men andra tider skall komma. Det som idag tillverkas med kavel och pizzaskärare ska, om allt går som planerat, inom snar framtid vara ett verk för maskiner.

– Exakt hur planen ska läggas upp bestäms efter Skördefesten, det handlar om en stor investering i maskiner och lokaler. Nu tillverkar vi så mycket vi kan under resten av sommaren för försäljning här i Källingemöre. Sedan ska vi ha ett antal tusen chips till Skördefesten.

KRISPIG

Förutom smaken, de chips Ölandsbladets utsände fick med sig till redaktionen försvann snabbt, ligger näringsvärdet rätt i tiden. Påstår de sakkunniga.

– Glutenfritt, lågt GI, cirka 13 gram protein per 100 gram...det är en så bra produkt att du kan ge det till dina barn som mellanmål, utbrister herr Walhquist och ger följande smakbeskrivning på denna konsistensmix av fint knäckebröd och chips:

– Krispig, en helt egen smak med lite sötma, nästan nötkaraktär.

NAMNET?

Inte ens produktnamnet, ”bruna bön-chips” kan för en utomstående och icke bruna bönorfrälst kännas aningen...svårsmält, ska vara något hinder.

– De grafik och designelever vi haft till hjälp i början av projektet ryggade också för namnet. Men ju längre tiden har gått så är har bruna bönor blivit mer och mer inne. Det finns inte en lunchbuffé utan bönsallad, så jag tror att vårt chips kommer att heta just bruna bönchips.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons