Nyheter

Fakturor stulna från Ötabs arkiv

Nyheter • Publicerad 7 september 2009

Fyra månaders fakturor från sommaren 2007 har stulits från Ötabs arkiv. Detta upptäcktes under den gångna helgen och polisanmäldes under måndagen.

– Det är otäckt och en händelse som vi tar på stort allvar, säger Ötabs vd Gustaf Öholm.

I Iördagens Ölandsbladet publicerades en faktura som väckt uppmärksamhet. Fakturan var adresserad till ölandskommunernas båda kommunalråd. Avsändare är okänd, men syftet med att den kommit fram kan ha varit att peka på oegentligheter inom Ötab.

- Det säger sig själv att den fakturan inte har någon anledning att vara i tidningen, den ska sitta i vårat arkiv, säger Gustaf Öholm.

Han är en av dem som därför gått igenom arkivet under veckoslutet.

– Vi har upptäckt att fakturorna från maj till augusti 2007 fattas. De har varit förvarade i ett arkiv som man enbart har tillgång till med en huvudnyckel.

Igår, måndag, gjorde Gustaf Öholm en polisanmälan i Ötabs namn. Rubriceringen lyder ”Stöld av dokument”.

– Vi tycker att det finns anledning att omedelbart anmäla detta, eftersom det är tydligt att det bara handlar om de månader då Rolf Edmark satt som ansvarig för ekonomin.

Tror du att detta är riktat mot honom?

– Det vill jag inte spekulera i.

Vet ni vem som kan ha gjort det?

– Det vill jag inte heller spekulera i, men vi har lämnat information till polisen om alla personer som varit i närheten av materialet.

Tiden när någon kan ha tagit fakturorna har en viss begränsning. Under våren 2009 genomgick Ötab en omfattande skatterevision för åren 2006, 2007 och halva 2008.

– Jag är trygg i att skatterevisorerna även tog med de fakturor som nu fattas. Det stärker att materialet har funnits i arkivet åtminstone fram till maj i år, säger Gustaf Öholm, som finner situationen allvarlig:

– Det är otäckt att någon otillbörligen tagit vårat bokföringsmaterial och bevisligen kört ut delar av det i media. Det här är uppenbarligen någon som vill oss rejält illa.

Vad händer nu?

– Nu tar polisutredningen över och vi jobbar på med våra vardagliga sysslor att arbeta med marknadsföringen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.