Annons
Nyheter

Fågeltorn i norr ”smakar fågel”

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2007

NORRA ÖLAND

Varför stå och trängas i Ottenby när det finns gott om fågel och utrymme på norra Öland?

Annons

– Här finns underbara fågellokaler, men inga besökare, konstaterar Monica Gütenberg på Hälludden och efterlyser nordligt fågeltorn.

Likt de flygfän de studerar jobbar ornitologer i flock. Den gröna tubkikar-utrustade folkmassan är därmed kompakt på södra Öland där fågel-Sverige har sitt kanske mest kända vattenhål: Ottenby fågelstation, grundad 1941. Fast norra Öland kan också. Problemet är, enligt stugbyägare Monica Gütenberg, att ingen upptäckt fåglarnas förkärlek till Hälludden, Byxelkrok och Grankullavik med omgivningar.

– Synen av tusentals småfåglar i ett sydstreck en tidigt höstmorgon på Ölands norra udde vid fyren Långe Erik är något alla borde få uppleva. Norra Öland är av landets bästa fågelskådarplatser.

”DE VET INTE VAD DE MISSAR”

– Men här finns inga fågelskådare, de vet inte vad de missar. Ölands norra udde har inte fått den uppmärksamhet den förärar som fågellokal, här finns inte ens ett fågeltorn, säger idérika Monica Gütenberg.

Hon föreslår just det: Ett fågeltorn/en plattform för fågelskådare.

–Jag har tagit kontakt med Sveaskog om möjliga platser och själv har jag en trappa till fågeltorn – vi kan börja där! Och jag ser gärna ett samarbete med Ölands ornitologiska förening, förklarar Gütenberg, som förutom Sveaskog redan varit i kontakt med Ötab, regionförbundet, kommunens Agenda 21-samordnare samt ornitologer.

NORRA ÖLAND ATTRAKTIVARE

Inventering av lämpliga platser pågår och ett möjligt och jättebra ställe är den sista parkeringsinfarten till Neptuni åkrar, där är det högt och med en plattform bara 1,5 meter upp ser man jättebra, säger Monica Gütenberg, och ser fågeltorn som en pusselbit för att göra norra Öland attraktivare för besökare, tvåbenta sådana.

– Det gäller att lyfta och stärka norra Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons