Annons
Nyheter

Fågelskådare hade span på stulna kikare

Nyheter • Publicerad 5 juli 2012

STENÅSA

Att sälja stulna kikare är inte det lättaste. Fågelskådare har bra span.

Annons

Tre män från Helsingborg döms nu för häleri gällande de kikare som stals på Naturbokhandeln i Stenåsa för två år sedan. Men ingen döms för stölden.

Det var i augusti för två år sedan som tjuvarna slog till mot Naturbokhandeln i Stenåsa. De tog sig in via en nödutgång och stal kikare och kikartillbehör till ett värde av uppåt en halv miljon kronor. Vem som har genomfört denna kupp är ännu oklart, trots att nu tre personer döms för försäljningen av stöldgodset.

Bara en kort tid efter stölden såldes nämligen två av dessa mycket ovanliga kikare på Tradera. Eftersom informationen kring inbrottet spridits i fågelskådarkretsar droppade det snabbt in tips till polisen. Kikarna som personerna försökte sälja var väldigt ovanliga och dessutom numrerade, det rådde inget tvivel om att kikarna kom från stölden.

ERKÄNNER

Kalmar tingsrätt gör nu bedömningen att samtliga kikare måste ha stulits vid samma tillfälle. Dock har inte alla dessa påträffats och två av de personer som åtalades för häleri går också fria. Detta sedan personerna förnekat brottet och det inte finns samma tydliga bevis från någon försäljning.

Av de tre personer som döms är det en som erkänner. De döms alla tre till villkorlig dom och dagsböter för häleri sedan de medverkat till att köpa och sälja vidare och stöldgodset.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons