Annons
Nyheter

Facket på Forsheda ger sig ej

Nyheter • Publicerad 3 september 2007

MÖRBYLÅNGA

Facket på Trelleborg-Forsheda i Mörbylånga ger sig inte. Vice ordföranden Berit Pettersson säger i en radiointervju att man ”vägrar att lägga sig platt för koncernen”. Ordföranden Per Einar Tuvesson påpekar för Ölandsbladet att man underkänner det underlag som nedläggningen grundar sig på.

Annons

– Vi har fått några papper med siffror som företaget anser vara grund för deras nedläggningsbeslut. Men det kan vi svårligen inse. Det är inget underlag som räcker för ett sådant beslut. Vi har därför begärt in en löntagarkonsult. Och jag är övertygad om att vi kommer att slå hål på det här, säger Per Einar Tuvesson.

Er första ”försvarslinje” är alltså att förhindra en nedläggning överhuvud taget?

– Ja, självklart. Vi ser ingen som helst grund för nedläggning. Inte med det siffermaterial vi har fått. Vi lägger oss inte.

ERSÄTTNINGSJOBB

Per Einar Tuvesson befinner sig för ögonblicket utomlands Andra ledamöter av fackstyrelsen, däribland vice ordföranden Berit Pettersson hade ett första möte med företrädare för Trelleborg, länsarbetsnämnd och kommunledningen under måndagen.

– Men något konkret kom inte ut av detta, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

– Facket presenterade sin syn och företaget sin. Och man kan väl säga att de har helt skilda synsätt på hur framtiden för Forsheda i Mörbylånga ska se ut.

Det enda parterna kunde enas om var att återigen träffas i mitten av september.

– Och då hoppas vi att alla bitar ska falla på plats. Bland annat gäller det den viktiga frågan om ersättningsjobb i vår absoluta närhet.

UNDERKÄNNER SIFFROR

Annons

Facket godkänner inte Trelleborgs siffermaterial. Men det finns faktiska siffror som alla kan enas om och det är en bild över företaget personalstruktur. Siffror som även Ölandsbladet fått ta del av. Dit hör exempelvis de anställdas bostadsort: Mörbylånga 48 personer, Färjestaden 30, Borgholm 8, Degerhamn 5, Kalmar 15 och Läckeby 1 person.

Att Forshedas nedläggning främst är ett öländskt problem framgår med all önskvärd tydlighet. En stor del av arbetsstyrkan befinner sig också i vad man brukar benämna högproduktiv ålder. Drygt 70 personer av de anställda hör hemma i åldersspannet 25–40 år. Endast tre personer befinner sig i 60plus-kategorin. Tio löntagare på fabriken är under 25 år.

– Det övervägande flertalet av de som jobbar på Forsheda har hus, barn och allt annat som hör livet till. Extra besvärligt blir det förstås för de familjer där både mannen och kvinnan jobbar på Forsheda.

– Men vi ska göra allt vad vi kan för att få rätsida på dessa problem, lovar Kent Ingvarsson (m) som för övrigt tycker att Ölandsbadets ledarkommentar om en Ölandsfond bekostad av Trelleborg låter ”väldigt bra”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons