Annons
Nyheter

Facket i sommarland på Öland

Nyheter • Publicerad 6 juli 2007

ÖLAND

Nästa vecka inleder LO Sydost kampanjen facket i sommarland med målet att sprida information om fackliga rättigheter till sommarjobbande ungdomar i Blekinge, Kalmar och Kronoberg län.

Annons

Till hjälp har man Fackets hjälptelefon (020–56 00 56) dit ungdomarna och deras föräldrar kan ringa för att få svar på sina frågor och hjälp. Samtalen ökar varje år, förra året ringde totalt drygt 6 000 ungdomar till Fackets hjälptelefon.

– Sommarjobbande ungdomar behandlas av vissa arbetsgivare som en andraklassens arbetstagare. Genom att informera ungdomarna om deras mänskliga rättigheter på arbetsplatsen får många insikter och kraft till att stoppa diskrimineringen säger Sandra Nilsson, ungdomshandläggare på LO-distriket Sydost som är ansvarig för facket i sommarlandturnén.

De vanligaste problemområden är löner, anställningsbevis, semesterersättning och arbetstidsregler.

– Vi vill sätta punkt för gratis provjobbande, sexuella trakasserier, hälften svart hälften vitt, arbete utan raster och semesterersättningsslarvandet. Dags att fixa schyssta jobb till unga människor och det är faktiskt vad facket är till för, fortsätter Sandra Nilsson.

Ett tiotal fackliga ungdomar från olika LO-fackförbund i Sydost kommer under veckorna 28 och 29 att besöka så många sommarjobbande ungdomar som möjligt. Fokus kommer dock att läggas på Handels och Hotell- och restaurangbranschen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons