Nyheter

Få snöskador på Ölands träd

Nyheter • Publicerad 30 mars 2011

ÖLAND

Jönköpings län är det län som drabbats hårdast av snöbrott på skog i vinter. Även Kalmar län har drabbats men Öland har klarat sig bra.

Det var väl knappast någon som missade den enorma snömängd som föll i vinter. Skogsstyrelsen har nu gjort en undersökning som visar att skog i en hel del områden i Götaland fått svåra skador av snön.

– När det kommer så här mycket snö så blir det för stor belastning på trädets stam och knäcks det då på fel ställe så dör trädet, förklarar Lennart Svensson  på Skogsstyrelsen.

Snöbrottsskador kan också bero på att vädret slår om från milt väder till kyla.

– Kommer det sedan nederbörd och det fryser på så kan det leda till att grenarna bryts.

ENBART SNÖN

I Kalmar län är det Västervik som är värst drabbat.

– Där var det enbart snön som ställde till det. Träden fick aldrig en chans att återhämta sig eftersom att det varken blåste eller var milt väder, berättar Lennart Svensson.

Mest är det granskog och oröjda skogar som drabbats.

– Sköter man skogen så blir angreppen oftast mindre.

Länet brukar annars inte ha så mycket skador och Öland har, trots snömängden, klarat sig bra.

– Ja, de på distriktet har ansett att det inte är några större skador på Öland så jag har inte fått in några rapporter om snöskador där, säger Lennart Svensson.

NIKKI KRISTIANSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.