Annons
Nyheter

”Extremt sällsynt situation”

Nyheter • Publicerad 30 september 2011

ÖLAND

Räddningschefen Bengt Andersson bekräftar att hans personal står beredd att rycka in när ambulanserna har lång väg att gå.

Annons

– Vi har syrgas och hjärtstartare. Men det är SOS som bedömer om räddningstjänsten ska larmas ut eller inte.

Landstinget och räddningstjänsten på Öland bedriver ett samarbete under namnet ”i-väntan-på-ambulans”, IVPA-avtalet.

– Startade förra sommaren och det har har varit rätt så många larm av den typen, på årsbasis 20-25 stycken. Och jag har känslan att de (SOS Alarm) larmar när det behövs, säger Ölands räddningschef Bengt Andersson.

Samtidigt har det skett misstag.

– Vi hade ett fall i Degerhamn där SOS larmade ut ambulans trots att den hade lång väg att gå och först när ambulanskillarna själva ringde upp SOS och gav förslaget att det snabbaste var att larma räddningstjänsten kom larmet till oss.

– Trots att vi fick larmet sent kom vi fram fem - sex minuter tidigare än ambulansen. Efteråt medgav SOS att de gjort fel, säger Bengt Andersson, som inte känner till Löttorpsfallet.

SÄLLSYNTA

Erik Lexne, chef för ambulansverksamheten i länet, kan inte heller detaljerna i Löttorpsfallet.

– Men generellt är sådana här händelser, att ambulansen i Borgholm och den i Löttorp är upptagna samtidigt som någon ytterligare blir svårt sjuk, extremt sällsynta, säger Erik Lexne och påpekar att länet är ambulanstätast i landet, detta per invånare räknat. Och därmed även ambulanstätast i norra Europa.

– Fast hur man än gör kan det uppstå situationer där det inte finns ambulans att tillgå, och då måste vi täcka upp vilket vi gör.

Annons

Som via räddningstjänsten?

– IVPA-avtalet med räddningstjänsten fungerar bra och de (räddningstjänsten) kan gå in vid hjärtstillestånd och andningsstopp hos medvetslösa personer, vid riktig livsfara.

Finns det någon ambulanshelikopter i sikte?

– Utifrån verksamheten kan vi inte se att det behov av en helikopter på något annat vis än vad som sker redan i dag. Vid vissa situationer kan vi ta hjälp fram ambulanshelikopter från andra län.

Vad talar emot ambulanshelikopter i Kalmar län?

– Det är omfattande arrangemang runt ambulanshelikoptrar och därmed en ganska komplicerad historia. Samtidigt finns det många stora tidstjuvar – piloter i jour, väntetid innan helikoptern kan köras, omlastningar av patienter - och räknar man ihop allt det här är det vid ytterst få situationer vi skulle ha nytta av en helikopter.

I dag, en gråmulen dag i september, finns tre ambulanser på Öland, i Löttorp, Borgholm och Mörbylånga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons