Extrem torka på södra Öland
VICKLEBY
Den första vallskörden blir katastrofalt dålig. Och risken är påtaglig för stödutfodring och slakt av djuren i förtid. Den soliga våren och försommaren utan regn innebär stora problem för bönderna på södra Öland.
Många uppskattar säkert det solstrålande vädret som präglat regionen sedan Påsk. Men hos bönderna råder andra tongångar kring det stabila uppehållsvädret.
Vallskördarna är nog i snitt nere på hälften av den vanliga nivån. Och då ska man veta att den första är absolut viktigast, den har bäst kvalité och mest näring i sig, säger Johan Åhlund, Lrf Sydost, som driver lantbruk i Vickleby. Situationen börjar nu bli minst sagt prekär för han och de andra bönderna på södra Öland. Det börjat talas om att stödutfodra djuren eftersom betesmarkerna är helt sönderbrända av den ihärdiga värmen.
Jag har till och med hört talas om de som vill sälja av sin kobesättning eftersom de inte har något foder. Och vill det sig riktigt illa måste djuren slaktas för att det inte finns tillgång till foder.
Onsdagen var ännu en stekhet dag och ute på vallen vid Vickleby kyrka så är gräset gulfärgat och långt ifrån på den nivå som sig bör. Två veckor har gått sedan första vallskörden och det nya gräset har knappast tagit sig. Det är drygt två decimeter kortare än förväntat.
Såhär allvarligt har det nog inte varit sedan 1992. Då fick vi inte en droppe vatten från sådd till skörd. Men vattnet vid de naturliga källorna på alvaret börjar sina nu. Då måste vi köra och hämta vatten. Det innebär mer jobb och högre kostnader.
Anledningen till det prekära läget är alltså vårens tidiga ankomst och den praktiskt taget oavbrutna uppehållsvädret. Som mest har det kommit 10-15 milimieter regn och det behövs det dubbla för att det ska sätta fart på grödan. Det regn som himlen bjöd på under tisdagskvällen var på två millimeter.
Det gjorde varken till eller från, vi behöver en rejäl rotblöta. Men vi har knappast gett upp hoppet. Regnar det ordentligt så kan vi rädda en hyfsad skörd.
Majsodlingen är den typ av gröda som är stryktåligast, den kan få en bra säsong fortfarande. När det gäller spannmålet och potatisen är situation betydligt allvarligare, att konstbevattna räcker knappast. Dessutom är en del bönder drabbade dubbelt upp. Känsliga grödor dog nämligen under den hårda vintern. För de som tvingas stödutfodra redan nu i juni kan det innebära stora problem till höst. Det är då den verkligen behövs och sinande lager kan få förödande konsekvenser.
Det råder olika förhållanden. En del är väldigt hårt drabbade av den här torkan.
Vad den halverade vallskörden kommer att innebära för plånboken är oklart. Det framgår egentligen inte förrän i början på nästa vårkant, när den kommer till användning. Rent jobbmässigt får dock bönderna skörda sviterna av torkan redan.
Det är ju alltid så att när man tvingas köra och hämta vatten till korna så dricker de desto mer. Det slår aldrig fel, säger Johan Åhlund, lite på skämt och lite på allvar.
MAGNUS ANDERBERG