Annons
Nyheter

Extra pengar till psykiatrin?

Nyheter • Publicerad 8 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Ölandskommunerna och Kalmar läns landsting kan få extra pengar till psykiatrin. Socialstyrelsen har gett förslag om en femårig satsning, bland annat för att förbättra samarbetet mellan myndigheterna.

Annons

Framför allt ska satsningen inriktas på två områden. Det ena rör utbildning av den så kallade baspersonalen, exempelvis skötare, undersköterskor och behandlingsassistenter.

– Det handlar om att utveckla deras kompetens inom olika områden, till exempel boende eller sluten vård. Personalen ska se vilka typer av behov det finns och vad som går att utveckla, säger Anders Printz på Socialstyrelsen.

KONFLIKTER

Det andra området är att arbeta för att kommun och landsting ska förstå varandras verksamheter bättre.

– Idag uppstår konflikter kring hur långt man ska gå för att erbjuda insatser för vårdtagaren; hur mycket man ska ”tvinga” på den enskilde. Det finns olika uppfattningar kring det här och kommunen kan ibland tycka att landstinget inte förstår deras situation, säger Anders Printz.

SVÅRIGHETER

Detta upplever även Tommy Ohlsson, enhetschef på Mörbylånga kommuns individ- och familjeenhet.

– Det finns svårigheter att få till en vårdkedja tillsammans med landstinget. Det händer ofta att vi behöver landstingets hjälp i utredningar av barn och ungdomar, för att fastställa psykiatriska sjukdomar. Men de kan inte ställa upp inom den tid som vi är lagbundna att göra utredningen, säger Tommy Ohlsson.

SE RESULTAT

När det gäller utbildningar för att höja kompetensen, vill Tommy Ohlsson satsa på förmågan att ställa psykiatriska diagnoser. Men vad den femåriga satsningen kan leda till vill han inte spekulera i:

Annons

– Jag vill se resultat innan jag kan uttala mig. Det här är inte första gången vi haft svårigheter mellan landsting och kommun.

KAN BLI BÄTTRE

Ann Nilsson, psykiatridirektör vid Kalmar läns landsting, är dock enbart positiv:

– Alla saker som görs är bra. Det finns mycket som kan bli bättre. För det handlar om enskilda människor och alla har ett delaktigt ansvar.

Om regeringen godkänner förslaget, kan pengarna börja delas ut redan 2008.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons