Nyheter

Exotiskt fynd i Ottenby

Nyheter • Publicerad 10 maj 2010

OTTENBY

Den har bara synts i Sverige en gång tidigare. Men i söndags kunde fågelskådare vallfärda till Ottenby för att se häcksparven, som i vanliga fall befinner sig kring Medelhavet.

– Det blev väldigt stirrigt och många glädjerop, säger stationens Per Österman om den ovanliga fågeln.

Häcksparven är en sydeuropeisk fågel, med utbredningsområde kring Medelhavet och upp i Frankrike.

– Man kan tycka att det verkar nära Sverige. Men det här är en stamfågel som sällan flyttar, och just det gör den ovanlig här uppe, säger Per Österman.

HITTAR INTE HEM

Att en individ väljer att byta medelhavsvärme mot öländsk snålblåst är kanske svårt att förstå. Men förmodligen är det vädret som gjort att den hamnat här.

– Om det är hög temperatur där nere, så kan fågeln följa med de varma sydvästliga vindarna ända upp till oss.

Svårare blir det för den lille sparven att flyga hem igen.

– Den bittra sanningen är att den troligtvis aldrig hittar tillbaka. Det här handlar inte om någon liten semestertripp, utan fågeln har gjort ett misstag och flyttat för långt.

Men det misstaget blev till mångas glädje under söndagen. När fågeln hittades i fångstnätet, gick larmet inom fågelskådarnas eget sökarsystem. Under de timmar som häcksparven fanns kvar på stationen kom mellan 300 och 400 nyfikna besökare.

– När man sitter och ringmärker vanliga fåglar och får en raritet som den här så blir det en extra krydda, säger Per Österman.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.