Annons
Nyheter

Eva Petersson – kulturbärare för det öländska matarvet

Nyheter • Publicerad 21 september 2007

KÄLLA

– Jag känner mig alldeles överväldigad. Det här var jätteroligt, och att så många kom hit, sade en glad Eva Petersson i Ninnis Kroppkaksbod, när hon igår fick motta Den Gyllene Pumpan.

Annons

Eva har i 18 år drivit kroppkaksboden tillsammmans med sin mamma Inger och kan sedan tidigare ståta med skylten Regional Matkultur på väggen. Trött på kroppkakor är hon dock inte.

– Nej, jag tröttnar aldrig. Jag smäller i mig två, tre varje dag - med grädde. Man måste ju också prova dem så de är OK.

Det var en delegation på tolv personer som samlades på gårdsplanen för att gratulera Eva till utmärkelsen, som delades ut för tionde året i rad. Jörgen Areskough överlämnade den jättestora, orangefärgade Skördfesttårtan och Lasse Forsberg en Ölandsflagga från Ölands Krögarförening.

ENHÄLLIG JURY

Och blommor fick hon motta av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, Ulf Wahlquist, Regional Matkultur och Göran OT Dahlberg, Årens Ölänningar. Det var en enhällig jury som stod bakom beslutet och så här lyder motiveringen:

”Juryn vill prisa och uppmärksamma Eva Petersson för att hon med stor skicklighet, varsamhet och omsorg placerat Ölands landskapsrätt på den kulinariska kartan – en kroppkaka i tiden. Eva är en viktig kulturbärare som för det öländska matarvet vidare från generation till genration, från mun till mun.”

Tillsammmans med mamma Inger, i ungdomen kallad Ninni, öppnade Eva Petersson Ninnis Kroppkaksbod 1990. Hon blev därmed den fjärde länken i en obruten familjetradition i konsten att tilverka Öland gråa guld – kroppkakor.

2 000 PER DAG

Det välkända kroppkaksköket sysselsätter idag 12-15 personer. Ninnis Kroppkaksbod, som i högsäsong tillagar 2 000 kroppkakor per dag, håller öppet året runt och förser såväl ölänningar som fastlänningar med nykokta kroppkakor. Tillverkningen är tradtionell och sker för hand enligt gamla öländska köksseder och bruk. Men under Evas ledning har kroppkakan, med anor från 1700-talet, också moderniserats för att passa och tillgodose 2000-talets konsumenter. Den modera kroppkakan från Källa gluten- och laktosfri. Eva erbjuder även vegetariska kroppkakor där fläsket bytts ut mot svamp och lök.

Närproducerat är företagets ledstjärna och råvarorna kommer från den egna gården, pepparkornen undantagna. Tillsammans med maken Per driver Eva också ett modernt och framgångsrikt jordbruksföretag samt Gunnarslunds Ägg AB.

Annons

ROLF NILSSON

Fotnot:Priset kommer att delas ut av jordbruksminister Eskil Erlandsson vid invigningen av Ölands Skördefest i Löttorp torsdagen den 27 september.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons