Annons
Nyheter

”Europa skriker efter ekomat”

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008

BORGHOLM

– Vi vill med den här förstudien presentera ett antal idéer som ska sätta Öland tydligare på kartan när det gäller ekologiska livsmedelsprodukter. Hela Europa skriker efter ekolivsmedel, säger Gösta Skoglund.

Annons

– Sverige är inte självförsörjande, men Öland har mycket bra förutsättningar för ekologisk produktion, fortsätter Gösta Skoglund, projektledare för ”ekoÖland – i Linnés fotspår”, en förstudie som genomförts med stöd av ölandskommunerna, Länsstyrelsen, Regionförbundet och LRF.

Ett av förslagen är ”fler och mer ölandsbönor”.

– Det har pågått försöksodling av både sojabönor och citronbönor. Bönor börjar bli alltmer eftertraktade, inte minst inom restaurangbranschen, säger Gösta.

– Visst är det så, instämmer Ulf Wahlqvist, Regional Matkultur. Först nu har folk tagit till sig bönorna, de ligger rätt tiden. Visst blir ekologiskt odlade bönor dyrare, men det finns en grupp som är beredda att betala lite mer.

EN LOKAL BRÖDINDUSTRI

Lokalt producerad brödsäd är en annan som man anser har framtiden för sig. Här har man sneglat på Labans kvarn på Gotland som mal 400 ton brödsäd som levereras av 19 bönder i trakten.

– Och varför inte en lokal liten brödsädsindustri på Öland?, säger Gösta Skoglund.

I förstudien finns också ekolök och ecoNavet Öland, logistik för närhet (mer om förstudien finns på webben: www.ekoöland.se)

–Vi kommer också att utlysa en pristävling om varumärken på öländska ekologiska livsmedel, alltså få fram bra namn och här har öländska företag hjälpt till att finansiera ett prisbord värt cirka 8 000 kronor.

Tävlingen är indelad i tre klasser; kött, grönsker/rotsaker och andra livsmedel, till exempel kryddor och honung.

Annons

FLERA EKO-AKTIVITETER

Under Skördefestveckan blir det också flera eko-aktiviteter. Utmaningen Ekomatskola hålls den 23 september på Capellagården. Den 24 september anordnas miniseminariet ”Maten och Östersjöns framtid” på Ölands Folkhögskola och den 25 september avgörs tävlingen unga ekokockar på Hotel Skansen.

Förstudien ger även några exempel på att ”ekotåget” rullar på: Turister, i synnerhet tyskar, uppskattar alternativet. LRF har inlett en eko-offensiv med ekologiska grillkvällar och här var Öland först. Borgholms kommunn har Krav-certifierat allatillagningskök och i september kommer de att ytterligare förstärka sin sin profil med inhyrd ekokock. Slottsskolans elevkafeteria är Sveriges första med Krav-certifikat. Flera öländska restauranger/konferensanläggningar är nu Krav-certifierade och ofentliga aktörer ställer krav på ekologisk profil i sina upphandlingar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons