Annons
Nyheter

Ett välkommet tillskott till studiemedlen

Nyheter • Publicerad 24 april 2006

BORGHOLM

Pengar är inte allt. Men det kan onekligen vara en uppmuntran för unga talanger – och ett stipendium på tio tusen kronor ett välkommet tillskott till studiemedlen.

Annons

– Jag pluggar teknisk fysik på Chalmers, och studiemedlen räcker inte till sånglektioner, berättar Johannes Palm, 22.

Tio tusen kronor från Sparbanksstiftelsen Öland hjälper i alla fall en bit på vägen, vilket han är tacksam för, eftersom sången är en viktig del av Johannes liv.

Hans mamma är kantor, så han fick sitt musikintresse med bröstmjölken. Trots det lär han inte bli sångare på heltid, tror Johannes. Det får bli något han utvecklar vid sidan av jobbet som civilingenjör, vilket han blir så småningom om allt går enligt planerna.

EN BRA GRUNDPLÅT

– Jag hade min ”stora glansperiod” i slutet av 90-talet med Södra Ölands Musikteaterförening. Men tanken är att komma hem till Öland ibland och sjunga i kyrkorna.

Även Oskar Werninge, 24, satsar på att bli en duktig musiker. Han har till och med sökt sig till London för att finslipa sina färdigheter, där han i höstas påbörjade en fyra och ett halvt år lång utbildning vid Guildhall School of Music and Drama.

– Jag har letat mycket stipendier. Studiemedlen räcker inte så långt i London.

Till skillnad från Johannes använder inte Oskar stämbanden som sitt instrument. För honom är det strängar som gäller. Pengarna skall han spara till en theorbo (luta) berättar han.

– Den kostar mellan fyrtio- och sjuttio tusen kronor, så det är en bra grundplåt.

Oskar hoppas att i framtiden kunna livnära sig på musiken och har en önskan att få sprida den vidare. Var han kommer att verka vet han dock inte.

Annons

– Jag har mina rötter här, men vi får se var jobben finns.

REKLAM FÖR ÖLAND

Malin Billberg, 18, har tävlat i westernridning sedan hon var åtta och har mer eller mindre växt upp på hästryggen. Numera tillhör hon gräddan av ungdomsryttare i Sverige. I sommar skall Malin åka till USA och tävla i Youth World Cup under tio dagar.

Hon har sin ridande mamma att tacka både för sin talang och för stipendiet.

– Det var mina föräldrar som ansökte. Jag trodde aldrig att jag skulle få det. Det är jätteroligt.

Tack vare de tio tusen kronorna kan hon nu vidareutveckla sig inom sin sport, liksom Johannes och Oskar inom sina områden. Det är också det som är tanken med stipendiet, som utdelas årligen till yngre förmågor som har kommit en bra bit på väg.

– Vi vill ge dem en puff framåt. De är ölänningar som gör god reklam för ön var de än befinner sig, förklarar Leif Johansson, Sparbanksstiftelsen Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons