Nyheter

Ett spadtag för framtiden

Nyheter • Publicerad 7 september 2012

BORGHOLM

Det första symboliska spadtaget är avklarat.

– Jag är glad och stolt, äntligen är vi på väg, log Avin Jakoub och höll sig diskret i bakgrunden när landstings- och kommunhöjdare gemensamt grävde sig ner i det som ska bli hans och många andras nya arbetsplats på Resedan i Borgholm.

Startskottet gick för knappt två veckor sedan, då rullade de tunga maskinerna för markarbetet in på Resedan. Men inget nybygge av rang - och detta är det största i Borgholms kommuns historia med ny hälsocentral och 24 bostadsrättslägenheter för en totalprislapp runt 100 miljoner kronor – utan ett första officiellt spadtag.

Något en kvartett potentater klarade av på torsdagen.

BRA DAG

– En gigantisk investering, förklarade Centerikonen och Borgholm Energi-ordföranden Stig Bertilsson med ett fast grepp om den välputsade spaden.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av sjukvården i Borgholm, konstaterade landstingstyrelsens ordförande Anders Henriksson belåtet.

– Detta kommer att gynna barn och familjer på norra Öland, ansåg landstingsrådet Jessica Rydell med kommande familjecentral i åtanke.

– En bra dag, slog kommunalrådet Lisbeth Lennartsson fast.

STOLT

I bakgrunden och bland publiken en bit från gräv–epicentrum stod tillställningens egentlige huvudperson, hälsocentralens verksamhetschef Avin Jakoub.

– Jag började för sex år sedan och en av mina första frågor var lokalerna. De nuvarande är inte ändamålsenliga, det är ingen vårdcentral, det är ett gammalt sjukhus där våra patienter måste sitta i entrén i trapphuset och vänta på sin tur, förklarade han, ändå med ett stort leende.

– Nu känns det jättebra, efter sex års försök och mycket fram och tillbaka och många möten får vi nu bättre lokaler för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen. Jag är glad och stolt, det känns jättebra i dag, vi gav aldrig upp!

2014

Resedan kommer att byggas i fem etapper, planeringen är de två ”tornen” först, sedan står lågbyggnaderna på tur. Entreprenören Hansa Bygg räknar med klart och färdigt två månader innan slutbesiktningen den 25 januari 2014. Som mest kommer ett 50-tal man att finnas på byggarbetsplatsen samtidigt.

Sex av de 24 lägenheterna är förhandsbokade.

– Och då har vi ändå inte satt igång marknadsföringen, påpekade Benny Wennberg, vd för byggherren Borgholm Energi, även han i publikum.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.