Ett smultronställe för barnen
GLÖMMINGE
Förskolan Smultronet står redo att ta emot barn i åldrarna 1-6 år. Efter jobb med inredning och förberedelser hade man inbjudit till Öppet Hus, dit föräldrar med barn kom för att se sig omkring.
Vi har plats för sjutton barn, säger Linda Jansson som är en av tre pedagoger som kommer att arbeta på förskolan.
Hennes kollegor, Emma Karlsson och Helén Malmkvist, berättar om inriktningen för verksamheten, som kommer att bygga på Waldorfpedagogiken.
En hemlik miljö, lugn och ro, mycket uteaktiviteter, barnen ska vara delaktiga i alla uppgifter som sker, naturmaterial i leksaker och inredning så långt det går, ekologisk mat är bara några av de saker som är viktiga för oss.
Ulrika Notting, som äger gården där förskolan finns, kommer att stå för matlagningen där ekologisk mat är en utgångspunkt.
FLEXIBLA TIDER
Tanken är att öppettiderna ska vara flexibla, helt och hållet beroende på familjernas behov. Det ska också vara möjligt för föräldrarna att följa med sina barn och äta frukost tillsammans med dem på Smultronen.
Det gör att både vuxna och barn får lite mer lugn och ro på morgonen.
Vilka barn är det då som söker sig till en förskola med Waldorf-pedagogik, förlagd till Glömminge?
Vi tror att det dels är föräldrar som medvetet vill att deras barn ska växa upp i den speciella miljö som det innebär. Och andra kanske framförallt söker sig till den hemlika miljön. För ytterligare andra kan geografin spela roll, om man till exempel pendlar från Borgholm till Kalmar, säger Emma och Linda innan de tar emot några av barnen som kommer på besök.
MARIA WIELLFakta / Waldorfpedagogiken
Waldorf- eller Steinerpedagogik är en pedagogik som baseras på en antroposofisk bild och förståelse av människan som en kroppslig, själslig och andlig varelse, och tillämpas vid Waldorfskolor, Waldorfförskolor, Waldorffritidshem och vid antroposofiskt baserade läkepedagogiska hem för elever med funktionsnedsättning.
Den utgår från Rudolf Steiners idéer om hur man kan forma en pedagogik, som lägger lika stor vikt på den tankemässiga, den känslomässiga och den viljemässiga utvecklingen hos barn.
Det finns idag omkring cirka 1 600 Waldorfförskolor i ett 60-tal länder i alla världsdelar. Smultronet är den första på Öland.
Rudolf Steiners fyra principer för skolan:
1. Den skulle vara öppen för alla barn.
2. Den skulle tillämpa gemensam undervisning för pojkar och flickor.
3. Den skulle vara en enhetlig 12-årig skola.
4. Lärarna som undervisade barnen skulle själva bestämma över undervisningen, med minimal inblandning från staten och ekonomiska intressen.