Ett lyft för Algutsrum
Första februari är det dags.Då blir Öland en prick på den plastikkirurgiska kartan när Disa Lidman slår upp portarna för Östersjökliniken, i Algutsrum.Det har gått fort. Strax efter påsk i fjol beviljade Mörbylånga kommun bygglov för kliniken. I maj startade schaktningsarbetet och den 30 januari 2007 är det dags för slutinspektion.
Nybyggarna i Färjestaden har varit väldigt proffsiga och bra entreprenörer, säger Disa Lidman tacksamt.
Något som varit nödvändigt då hon själv arbetar i Linköping, dels på hand- och plastikkirurgiska kliniken på universitetssjukhuset, dels på den relativt nystartade fritidspraktiken i samma byggnad där hon utför allt från estetisk till rekonstruktiv kirurgi i privat regi.
Det övre planet på suterränghuset som byggs i Algutsrum mäter 470 kvadratmeter. Här finns en mottagningsdel, två operationssalar, ett uppvak och tre vårdplatser för dygnet runt-vård.
På nedre botten finns två lägenheter för övernattande läkare, förråd och omklädningsrum.
Här finns faktiskt en yta som inte är inredd som vi skulle kunna hyra ut till någon med koppling till hälsa eller sjukvård, till exempel sjukgymnastik eller hudterapi, tipsar Disa.
Varför just Öland?
Öland är en ungdomsförälskelse för mig, 1969 var min första sommar här och jag blev hänförd av naturen. Sommartid är det paradisiskt, men på vintern lite mer avsides.
Vilket kanske kan passa framtida patienter som vill ha en avskild, rofylld miljö när de gör sitt ingrepp. Plastikkirurgi möter fortfarande visst motstånd hos gemene man, även om inte Disa stöter på det särskilt ofta.
Jag är heller inte särskilt påflugen, jag försöker inte prata på folk min verksamhet.
Dessutom har jag sysslat mycket med rekonstruktiv kirurgi, till exempel efter bröstcancer och tumörer. Vävnadstransplantationer är ett av mina profilområden, liksom ansiktsförlamningar.
Hon har däremot stött på skeptiska kolleger.
En del tycker att det är konstigt att jag går över till den privata sidan, jag som har varit så seriös, men jag tänker vara seriös nu också!
Disa ser plastikkirurgi som ett sätt att lindra det för tidiga åldrandet.
Precis som man kan byta ut höftleder, så finns det också reservdelar för utseendet.
Hon hoppas på ett samarbete med landstinget vid exempelvis rekonstruktion efter bröstcancer och handkirurgiska ingrepp, då köerna till dessa är tämligen långa. Ett annat sådant samarbete kan gälla bröstförminskningar där en stor byst kanske gett värk i axlar och rygg.
Beskriv den typiska patienten.
En kvinna som har fått tre barn, är 35 år och vill ha sin byst tillbaka. En slags återställare. Det är inte så många ungdomar, jag vill inte operera dem som inte är myndiga.
Unga har inte heller de ekonomiska resurserna.
En bröstförstoring går på 30.500 kronor.
I Stockholm kostar en sådan 40.000 kronor.
Påsiga ögonlock, ärr, lokaliserade fettansamlingar och öron som står ut är bara några exempel på sådant som kan rättas till.
Upptagningsområdet räknar hon med sträcker sig cirka 20-30 mil bort. Något som bör ger återverkan på den öländska hotellverksamheten och kommunikationerna, tror Disa.
Ser du på människor och tänker vad de skulle kunna rätta till?
Ja, haha, jag kan tänka så, det är väl en yrkesskada. Men jag ser yrkesmässigt på saken och lägger inte in några värderingar i det.
Har du skönhetsopererat dig?
Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Jag skulle kunna tänka mig det, men jag känner mig inte tillräckligt plågad av mina skrynklor än, skrattar Disa Lidman.