Nyheter

Ett kliv framåt för hamnprojekt

Nyheter • Publicerad 3 april 2008

BORGHOLM

– Mötet var ett stort steg framåt för byggprojektet vid yttre hamnen. Vi har nu beslutat att ta fram en detaljplan för området, ett uppdrag med högsta prioritet, till stadsarkitekt Leo Eriksson och planeringsingenjör Tomas Johnsson.

Det säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter tisdagens möte med CA Fastigheter och Lantmännen angående exploateringen av hamnområdet. Hur detta är tänkt att gestalta sig är ännu inte offentligt, men Leif Nilsson, fastighetsförvaltare på CA Fastigheter, förklarar att man arbetar med ett förslag på Wingårdhs Arkitektkontor i Göteborg.

SANERINGSKRAV

– Närmast väntar vi på att kommunen ska fastställa kraven på en sanering av området. Vi är också överens om tagen med Lantmännen och för också en dialog med Beijers, säger Leif Nilsson.

Hur saneringskostnaderna ska fördelas mellan parterna är inte klart, men Lisbeth Lennartsson tror inte det blir svårt att komma överens.

– Alla provtagningar är utförda och jag ser inte att det ska vara särskilt märkvärdigt. Dessutom är ambitionen i detaljplanearbetet att förtäta byggnationen såpass att det täcker saneringskostnaderna, säger Lisbeth Lennartsson.

MARKALTERNATIV

Kommunen ska också hjälpa till att ta fram markalternativ för såväl Lantmännen som Beijers.

Under detaljplanearbetet kommer Leo Eriksson att åka till Wingårdhs kontor i Göteborg för att diskutera utformningen av projektet. Det kan i sammanhanget också noteras att Leo var kurskamrat med Gert Wingårdh, Sveriges just nu ”hetaste” arkitekt, på Chalmers i mitten av 1970-talet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.