Annons
Nyheter

Ett historiskt möte i nämnden

Nyheter • Publicerad 12 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Torsdagen den 8 november 2007 kommer att för all framtid vara ett märkesdatum i Mörbylångas kommunala historia. För första gången öppnades dörrarna till tidigare slutna rum där politikerna i olika nämnder beslutat över medborgarnas väl och ve. Först ut var en riktig lågoddsare – tekniska nämnden.

Annons

För flera år sedan – tiden går – föreslog den så kallade Demokratigruppen i Mörbylånga kommun, ett projekt till viss del initierat av dåvarande ’demokratiministern’, Britta Lejon (någon som kommer ihåg henne?), att nämnderna skulle öppna sina dörrar för allmänheten.

– Vad bra. Utmärkt idé, tyckte alla.

TOTALFIASKO

Sedan hände ingenting. Och därefter hände ingenting heller. Men så en vacker dag basunerade miljö- och byggnadsnämnden ut att de minsann skulle hålla ett helt öppet möte. Mängder med intresserade medborgare slöt upp. En stor del var för övrigt från Stora Frö då nämnden skulle behandla en ny detaljplan över området. Men det öppna mötet blev ett totalfiasko.

Efter en inledande information troppade politikerna helt sonika av från podiet och traskade bort till en annan lokal och stängde dörrarna om sig. Nu skulle det nämligen beslutas om diverse ärenden och då går det ju inte för sig att allmogen är med och hör hur valserna går. Men idén om öppna möten med beslutsfattarna höll i sig. Och alla förväntade sig att den nämnd som gärna vill framstå som lite av ”bäst i klassen” – Skolnämnden skulle göra slag i saken och visa hur man glänser med ”riktig” demokrati. Men nejdå, först ut blev en riktig lågoddsare – tekniska, som på torsdagen öppnade dörrarna för menigheten.

BLINDSKÄR

Och menigheten slöt upp, vilket gladde ordföranden Ove Karlesand (m).

– Det är ju mer folk än det brukar vara på fullmäktige.

Ska man vara lite petig så kan man ju påpeka att ett möte klockan 1330 en arbetsdag enbart kan besökas av en viss kategori medborgare (bortsett från journalister) – de som inte längre är kvar i produktionen. Men hursomhelst så är ur demokratisynpunkt ett öppet möte bättre än ett stängt.

Mötet började annars med en allmän frågestund där medborgarna fritt fick tala ur hjärtat om sina problem. Och de var allt från översvämningar i källarna och vägfrågor till cykelvägar och misstankar om oegentligheter. Det sistnämnda framförde en pensionerad grävmaskinist, som undrade varför enbart ett specifikt företag får alla grävjobb i kommunen.

Annons

– Vi ska se över det här, lovade Ove Karlesand.

Det blev förstås mycket prat om egna problem, som givetvis riskerar att förstoras till universella proportioner när man får chansen att ställa beslutsfattare till svars. Men tekniska nämnden och dess närvarande tjänstemän, exempelvis chefen själv, Karl Gustav Johnsson, klarade alla blindskär utan större besvär.

TVÅ GÅNGER

En recensent kunde här ha avslutat med att påpeka något i stil med att ”det öppna mötet blev en succé.” Men blir det någon fortsättning?

– Vi kan ju inte ha öppna möten varje gång. Det skulle bli för jobbigt, pustade Ove Karlesand ut i en paus.

– Allmänna frågestunder är jobbiga att anordna.

Jo, det kan man förstå. Och tekniska hade dessutom anordnat två sådana stunder under samma möte – en timme innan mötet och en timme efter att politikerna fattat beslut om de ärenden som fanns på dagordningen.

Men hur ofta orkar ni då?

– Vi säger väl två gånger om året kanske. En gång på hösten och en gång på våren.

OK, vi medger att det kan misstolkas. Men det bjuder Ölandsbladet på.

Men nu väntar vi bara på om det finns andra nämnder som vågar följa tekniska i fotspåren. Någon?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons