Nyheter

Ett energiskt fastighetsbolag?

Nyheter • Publicerad 3 april 2008

BORGHOLM

Är vi på väg att skapa ett fastighetsbolag i det egna bolaget? Oppositionen i Borgholm ser en radikal omsvängning hos centern och moderaterna efter fullmäktiges ja till ändrade ägardirektiv för Borgholm Energi.

Många har det. Mörbylånga har det definitivt – ett kommunalt fastighetsbolag. Nu är Borgholm på väg att göra likadant, om än i annorlunda tappning och blygsamt format.

– Min fråga till fullmäktige, ”Är vi på väg att skapa ett fastighetsbolag i det egna bolaget?”, ska uppfattas som ironi. Att bilda ett kommunalt fastighetsbolag är något vi pratat om i 30 års tid och hela tiden har centern och moderaterna sagt nej, säger Sune Axelsson efter måndagens fullmäktige sammanträde i Borgholm där ledamöterna enigt sa ja till att kommunägda, åtminstone till 99 procent, Borgholm Energi får äga, förvalta och hyra ut bostäder.

Innan klubbslaget från mötets ordförande Lillebill Grähs argumenterade centerns Sven-Göthe Lidheim för saken.

– Det handlar om att äga och hyra ut bostäder, idag har Borgholm Energi inte rätt att jobba med den frågan, förklarade Sven-Göthe Lidheim och pekade på behovet av mindre lägenheter för såväl yngre som äldre.

– Och den privata marknaden har inte lyckats lösa de behoven.

SKRIANDE BEHOV

Socialdemokraterna och vänstern applåderade det ändrade ägardirektivet.

– Jätteintressant detta – här finns dels möjligheten, dels kompetensen och även behovet, ansåg Sune Axelsson, (s), och vänsterns Pierre Sternegård hänvisade även han till marknadens krav.

– Det finns ett skriande behov som måste lösas, sa vänsterns talesman med tillägget:

– Borgholms Energi får fler och fler strängar på sin lyra. Det vore bra om vi andra partier utanför bolagets styrelse fick vara med och diskutera strategier, innehåll och annat.

Det ändrade ägardirektivet röstades igenom utan votering, vilket även centerns motion om ”byggande av hyresrätter i Norrbygärde, Böda” gjorde.

– Klart vi ska verka för det, skit vore annars, var Sune Axelssons ord om saken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.