Nyheter

Ersätter inte för”naturkatastrof”

Nyheter • Publicerad 20 juli 2012

FÄRJESTADEN

Mörbylånga kommun vill inte betala ut några pengar till Färjestadsborna som fick sitt hus vattenskadat i november 2010. Regnet var för kraftigt, ett så kallat ”30-årsregn”.

Det skadestånd som de boende i Björnhovda kräver av kommunen ligger på drygt 200 000 kronor, på grund av bristande VA-anläggning. Försäkringsbolaget har bestritt ansvaret för skadorna på själva huset eftersom vattnet sökt sig in genom källarväggarna, till följd av bristande dagvattenledningar med så kallat pumpstopp. Mörbylånga kommun hävdar dock att anledningen till vattenskadorna istället beror på att det var en naturkatastrof, ett regn med så mycket nederbörd att det bara sker en gång på trettio år. Kommunen menar att det är områdets utformning, lutning och typ av mark som medfört översvämningen i Björnhovda. De hävdar däremot att de kan hantera ett regn som statistiskt kommer en gång på fem år.

Vid översvämningen drabbades fem andra bostäder i området.

Statens VA-nämnd begär nu in dokumentation i ärendet för att sedan fatta beslut.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.