Annons
Nyheter

Ernst anklagas för ”kvarnslakt”

Nyheter • Publicerad 30 juni 2008

ÖLAND

”Varning utfärdad - Ernst Kirchsteiger är på ön.” Skrev Ölandsbladet på skämt.

Annons

För Ölands Hembygdsförbund är varningen blodigt allvar.

– Det Ernst och TV4 gör är fruktansvärt. De slaktar en 170 år gammal väderkvarn. Stoppa programmet, kräver Gay-Olof Alfredsson, nyvald ordförande för Ölands Hembygdsförbund.

 

TV-kändisen Ernst Kirchsteiger har hamnat i ett riktigt öländskt blåsväder av orkanstyrka.

Där sagans Don Quijote slogs mot väderkvarnar tar Ölands Hembygdsförbund och Ölands Kvarnförening strid för öns möllor och därmed är Ernst Kirchsteiger i skottgluggen.

FÖRKASTLIGT

Nyheten om Ernsts nedslag i Persnäs-trakten hos familjen Hedberg och deras 170 år gamla väderkvarn slog ner som en bomb hos kvarnvännerna.

– Att TV4 gör och sänder ett program där man förstör ett kulturminne är fullständigt förkastligt, formligen rasar Kennerth Gustafsson, ordförande för Ölands Kvarnförening.

– Programmet är ett hån mot alla ideella krafter som jobbar för att bevara Ölands väderkvarnar i ursprungligt skick, fortsätter han i upprört tonfall.

DÅLIGT OMDÖME

Annons

Frågan om Ernst och TV4 ska diskuteras i föreningens styrelse idag (tisdag).

– Om styrelsen tillstyrker ska vi tillskriva TV4 och begära att programmet stoppas, säger Kennerth Gustavsson och ondgör sig över ”dåligt omdöme hos samtliga inblandade parter”.

I lördagens artikel om Ernst och familjens Hedbergs väderkvarn berättades  att kvarnen ska göras om till gäststuga, med ny stil och inredning. I övrigt sägs inte mycket om byggjobbet.

SLAKT

Dessa få rader är dock ren dynamit för Kvarnföreningen och Ölands Hembygdsförbund.

– Artikelns rubrik är ”Ernst gör om åt familjen Hedberg i Persnäs”, den borde ha varit ”Ernst slaktar väderkvarn i Persnäs”, anser Gay-Olof Alfredsson, ordförande för Ölands Hembygdsförbund och utlovar rabalder.

– Det här kommer det att bli liv om.

JÄTTETRÅKIGT

Fyrans programchef Fredrik Arefalk är oförstående till kvarnstormen från Öland.

– Jättetråkigt att de är så upprörda, men jag kan lugna dem, det handlar inte om någon slakt, det handlar om en kvarn som redan tidigare använts som övernattningslokal och som Ernst nu inreder och gör mysigare.

Annons

– I inredningsarbetet har Ernst inspirerats av, och besökt, andra väderkvarnar på Öland, så snarare visar programmet upp den gamla öländska väderkvarnstraditionen, kommenterar programchefen med tillägget:

– Jag tror att kritikerna kommer att känna sig bättre när de sett programmet.

Ölands-versionen av ”Sommar med Ernst” kommer att sändas i slutet av denna månad.

MICHAEL STÅHL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons