Annons
Nyheter

Erici bad fullmäktigeledamot hålla käften

Nyheter • Publicerad 16 februari 2012

BORGHOLM

– Vill ni tjafsa mer?

Annons

– Håll käften nu!

Ordväxling på krogen?

Nix, fullmäktiges ordförande Jan Erici efter kritik mot sin egen person.

Centern säger nej till splittring av Ölands Näringslivskontor. Även fullmäktiges ordförande Jan Erici (M) säger nej och hans namn syns på en av de listor som hyllar kontorets insatser.

Problemet?

Jan Erici har helt på egen hand fattat ett beslut som gör att Socialdemokraternas motion om hemtagning, och därmed splittring, av Öland Näringslivskontor försenats till fullmäktige.

Detta efter en ny och hastigt påkommen arbetsordning där alla motioner, nya som gamla, ska beredas av tjänstemän innan de når kommunens beslutande församling. Och oavsett om motionen redan passerat, som i fallet med S-motionen, kommunstyrelsen.

JÄVIG

Den delen av nyordningen kritiserades skarpt av Socialdemokraternas Ilko Corkovic under måndagens fullmäktigesammanträde.

– Var har vår motion tagit vägen? Varför är den inte på dagordningen i kväll? undrade han inledningsvis för att från Jan Erici få svaret:

Annons

– Den är på beredning, alla är på beredning.

Svaret fick Ilko Corkovic att anklaga Jan Erici för jäv.

– Vad säger kommunallagen om det här? Du är jävig, du är en av de som är emot motionen. Att tillämpa nyordningen på en färdigbehandlad motion med förslag på beslut från kommunstyrelsen är väldigt anmärkningsvärt. Mitt förslag är att de motioner som passerat kommunstyrelsen ska köras igenom med den gamla modellen, krävde Ilko Corkovic och såg det som märkligt att Jan Erici fattat beslut om ny arbetsordning utan att dryftat frågan med fullmäktiges presidie.

HÅLL KÄFTEN

Jan Ericis svar var att han följde kommunallagen, att sjukdom och tidsbrist var anledningen till att han inte pratat med presidiet och att han inte hade någon personlig vinning i saken och därmed inte heller jävig.

– Är det här helt rätt? Att du är med på listan gör inte saken bättre, replikerade Ilko Corkovic varpå Jan Erici ville avsluta sammanträdet.

– Eller vill ni tjafsa mer, undrade han vresigt.

– Tjafsa mer!? Detta är under all kritik, svarade Ilko Corkovic och från höger, och utanför rollistan eftersom det handlade om en enkel fråga, kom Per Lublin (ÖP) in i handlingen.

– Jag håller med Ilko, hann Lublin få ur sig innan Jan Erici avbröt honom bryskt med orden:

_ Nu går du och sätter dig.

Annons

– Håll käften nu!

ODEMOKRATISKT

Ilko Corkovics krav på ursäkt fick sedan ingen större respons och när Ölandsbladet kontaktar honom efter fullmäktigesammanträdet är han besviken.

– Jag vill inte kommentera Ericis språkbruk, jag är mest besviken på hur man ändrar turordningen utan att ens prata med presidiet. I stället låter man sig inspireras av en föreläsare, plötsligt kommer en föreläsning och så stoppas alla motioner. Det känns väldigt konstigt, det blev väldigt odemokratiskt.

Även Moderaternas motion om att ta tillbaka den skattefinansierade verksamheten i Borgholm Energi har råkat ut för samma öde och även den är ogillad av Centerstyret.

– Både vi och Moderaterna kommer att jobba för att våra motioner ska köras efter den gamla modellen, avslutar Ilko Corkovic.

Fotnot:Föreläsaren som åsyftas är konsulten Axel Danielsson vars föreläsning för tjänstemän och politiker i Borgholm för några veckor sedan tycks, beroende vem man pratar med, ha varit en ”frälsarupplevelse” för vissa, ”vad var det vi sa” för andra. En tredje grupp är allmänt skeptiska.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons