Nyheter

Erfaren brandman prisades

Nyheter • Publicerad 9 december 2008

Lennart Olsson, brandförman vid Borgholms brandstation, har tilldelats Ölands kommunalförbunds hedersgåva för 25 års förtjänstfullt arbete inom räddningstjänsten.

– Det är alltid roligt med uppmuntran, säger den erfarne brandmannen.

Under sitt yrkesverksamma liv har han arbetat på Sörens bröd, Ebbas kafé och Färjestadens hembageri. I oktober gick han i pension - men inte från räddningstjänsten.

– Förr fick man automatiskt sluta vid 60 år, men nu är det fysiken som avgör. Fast man kanske inte ska vara igång längre än till 67, säger Lennart Olsson med ett leende.

Men ännu verkar det inte vara något fel på fysiken. Denna höst har han till och med tagit upp rökdykningen igen, något han avstod från ett tag på grund av en skada.

– Rökdykning får en att hålla sig i form.

När Lennart Olsson började som brandman 1983, krävdes grundläggande utbildning och praktik. 1992 gick han ytterligare en utbildning för att bli förman.

En riktig kraftprövning som brandman fick han på långfredagen 2004. Tidigt på morgonen utbröt den kraftiga branden på Borgholms hotell, som tog två liv. Lennart Olsson hade i det inledande skedet rollen som räddningsledare.

– Det var inte muntert. Det gäller att tänka klart och vara en strateg. Du har både ansvar för din personal och objektet som brinner.

Men han ångrar inte valet att bli brandman.

– Inom det här yrket får man kunskap som man annars aldrig skulle ha haft. Men vet hur man ska uppträda vid bränder eller trafikolyckor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.