Annons
Nyheter

Eon stoppar bygget av tvåmiljardersprojekt

Nyheter • Publicerad 5 juli 2007

ÖLAND

Utbyggnaden med 24 vindkraftverk till i Kalmarsund, ett tvåmiljardersprojekt med arbetsnamnet Utgrunden II, har stoppats av Eon.

Annons

Orsak. Det har blivit alldeles för dyrt med havsbaserad vindkraft.

– Vi är däremot i full färd med att bygga vindkraft i havet i England och i andra länder, men i Sverige är det stopp eftersom det av av svenska politiker beslutade stödsystemet för havsbaserad vind inte är tillräckligt.

– Andra länder har en annan syn på behovet av vindkraft till havs, säger Lennart Fagerberg, chef för Eon Vind.

– De vindkraftverk vi bygger på land har under de senaste åren fått vidkännas kostnadsstegringar på mellan tio och 20 procent.

Till havs har emellertid kostnaderna exploderat.

– Kostnadsökningen till havs har varit mellan 50 och 70 procent.

I tisdagens Ölandsbladet uppgavs att det var Vattenfall som stoppat utbyggnaden i Kalmarsund. Det var fel. Det gäller alltså Eon. Det projekt som lagts på is omfattar 24 vindkraftverk på tillsammans 90 MW  med en årsproduktion på ca 280 GWh. Alla tillstånd finns och projekteringen går vidare men Eon avvaktar en bättre prisbild.

Vad som ställt till det ur kostnadssynpunkt är också att grundförhållanden vid Utgrunden II var besvärligare än beräknat, kabeldragningen in till land har blivit dyrare och det finns ett begränsat antal byggare, vilket gör att konkurrensen inte är så effektiv, vilket i slutändan påverkar prisbilden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons