Annons
Nyheter

Enklare vid medborgarförslag

Nyheter • Publicerad 22 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommun vill förenkla beredningen av medborgarförslag. Enligt ett förslag till revidering av de nuvarande reglerna skall fullmäktige kunna delegera besluten till kommunstyrelsen och nämnderna för att snabba på beslutsprocessen.

Annons

– Genom det här förslaget kortar vi beslutsvägarna. Istället för att ärendena skall tillbaka till fullmäktige efter att ha behandlats i nämnderna, så kan besluten tas direkt av nämnderna, säger kommunchefen Staffan Larsson.

Delegering blir dock inte aktuellt i ärenden som ”är av principiell beskaffenhet eller som annars är av större vikt för kommunen”.

POPULÄRT

Möjligheten att lämna medborgarförslag har funnits sedan 2004. Alla som är folkbokförda i kommunen har rätt att lämna skriftliga förslag i frågor som hör till kommunens ansvarsområde. Och medborgarna har inte tvekat med att komma in med förslag. Hittills i år har 25 medborgarförslag inkommit.

– Vi har fått in väldigt många medborgarförslag, det är vi mycket nöjda med, säger Staffan Larsson.

Kommunen har satt upp som regel att beslut skall fattas senast ett år efter att en fråga väckts genom ett medborgarförslag. Med den hittillsvarande krångligare beslutskedjan har detta ibland varit svårt att nå.

– Ärendemängden har varit så stor att det ibland tagit längre tid än önskat, men med det här förslaget kan vi korta beslutstiden, säger Staffan Larsson.

De nya reglerna träder i kraft om kommunfullmäktige godkänner revideringen på sammanträdet den 24 september.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons