Enklare bygga ut fiber i tätorterna
I Färjestaden har Telia knackat dörr och de färjestadsbor som visat intresse för fiberbredband kommer att ha en sådan uppkoppling redan till hösten. Men i andra delar av Mörbylånga kommun ser det ut att ta längre tid.
På landsbygden måste de boende ta tag i det själva, då kommer det att hända, säger Mikael Jarmdahl, kommun- och stadsnätsansvarig på Telia.
Bredband via fiber blir allt mer efterfrågat på grund av den höga surfhastigheten, delvis för förströelse men det kan också vara avgörande för möjligheten att driva ett eget företag. Regeringen har beslutat att 90 procent av svenskarna ska ha tillgång till en bredbandshastighet på 100 mBit år 2020. I Mörbylånga kommun är visionen att 100 procent av invånarna ska ha samma tillgång det året.
De senaste veckorna har Telias försäljare knackat dörr i Färjestaden för att erbjuda alla som vill en uppkoppling till fibernätet. I det nuvarande erbjudandet kostar anslutningsavgiften 19 900 kronor, och därefter kan fastighetsägaren bestämma själv vilken operatör som ska stå för själva internettjänsten.
Under veckan har Mikael Jarmdahl på Telia haft möte med politiker och tjänstemän i Mörbylånga, angående hur en utbyggnad skulle kunna se ut i resten av kommunen.
I Borgholms kommun har vi skrivit ett samverkansavtal för att nå upp till de nationella målen, vi skulle gärna göra samma sak i Mörbylånga, säger Mikael Jarmdahl.
Annat upplägg
Att fortsätta utbyggnaden i Mörbylånga blir nog inga större problem. Däremot blir det svårare så fort fiberkablarna ska läggas ner i andra delar av kommunen.
I tätorter skriver vi ett markavtal med kommunen, där vårt dotterbolag Skanova ges rätt att lägga ner en fiberkabel. På landsbygden blir det ett annat upplägg eftersom där finns oerhört många markägare som ska tillfrågas. Det är lätt att en markägare säger nej, vilket sätter stopp för hela utbyggnaden.
Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.