Annons
Nyheter

”Enkel” yrkesman förförde matpublik

Nyheter • Publicerad 10 maj 2006

Den blygsamma legenden i kockbranschen trollband samtliga matgäster, men bjöd knappast på några kungliga hemligheter.– Jag har sett och gjort mycket...och mycket får jag inte säga, log hovtraktör Werner Vögeli under sitt uppskattade kåseri och gästspel på Strand i Borgholm.

Född 1930 i Schweiz, handplockad till Operakällaren av Tore Wretman 1959, i det kungliga köket från 60-talets början, hovköksmästare 1972 och hovtraktör 1977 – det Werner Vögeli inte kan om den kungliga spisen är inte värt att veta.

Annons

Nyfikenheten var därför stor när Werner under sitt gästspel på Strand lämnade heta grytorna i hotell-köket för en stund av kåseri under rubriken ”sina erfarenheter av kungliga måltider”. Skulle de 92 i publiken få hitintills okända detaljer om kungen och drottningens gourmet- eller gourmandliv? Slinker det understundom ner en och annan och varm korv med bröd bland alla ankbröst, ryggbiffar och kräftstjärtar?

Därom gavs ingen information, däremot gjorde Werner Vögli succé med sin blygsamma framtoning, de 42 Nobel-middagarna till trots.

– Jag är en enkel yrkesman och var otroligt blyg i början – och nu uppträder jag här, det är konstigt egentligen, konstaterade denne tysk-klingande mysfarbror vars ”tjosschäff” (kökschef) charmade alla.

Kåseriet var tänkt att pågå en halvtimme, men drog iväg till timmen. Uppväxten, kock-karriären och vissa middags-vedermödor avhandlades under dessa underhållande minuter.

Ett axplock:

– Den kontakt jag fått (med kungligheter och statsmän) har säkert inte många kockar fått, särskilt inte så blyga kockar som jag.

– Gamle kungen var ingående nyfiken i alla detaljer, han ville alltid höra min ”röda tråd”.

– Min största utmaning var nuvarande kungens 50-årsdag med 700 matgäster, Den menyn funderade jag på i ett år, 700 rätter serverade inom samma minut, vi var 10 kockar och 70 i serveringen.

– Ett restaurangbesök är helheten, det är helheten som gör det. Ni kan bli arga redan i garderoben.

– Min mat – ni ser vad det är och det smakar vad det är. Om gästen säger: ”Det är jättegott, med vad är det?” är det ett mycket dåligt betyg för mig.

Annons

Efter välförtjänta applåder fick Ölandsbladet en kort pratstund med hederspresidenten i Club des Chefs des Chefs där han avslöjade att den öländska maträtten nummer ett för honom är kroppkakor.

– Jag tycker om kroppkakor.

Trots pensionering från de kungliga grytorna är Werner Vögeli en jäktad man och något mer av Öland än Strand och Borgholm hanns inte med.

– Jag hinner inte, pustade Werner och försvann mot köket till: en bättre 4-rättersmeny stod på programmet, gjord efter en alltigenom öländsk röd tråd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons