Annons
Nyheter

Energisk satsning på Resedan

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

BORGHOLM

– Vi tror på idén och kan vidareutveckla den, säger Stig Bertilsson, (c), ordförande i Borgholm Energi AB, som köpt fastigheten Resedan 8 vid norra infarten för tre miljoner kronor. Säljare är Gösta och Inger Toreld, som med sitt bolag Framtidsboende Öland AB drev ett projekt om att bygga 52 lägenheter på området.

Annons

Redan i oktober skrev Ölandsbladet om planerna på framtidsboende som gått i kras, eftersom det var för få intressenter.

– Med anledning av att Framtidsboende på Öland inte lyckats förhandsboka 70 procent bostadsrätter till den första etappen, som totalentreprenören Peab krävt, ser vi oss nu nödsakade att avveckla projektet i sin nuvarande form, berättade Gösta Toreld i det reportaget.

Kostnaderna i det ursprungliga projektet skulle ligga från 1,2 miljoner för en tvåa till 2,6 miljoner för en fyra på 100 kvadratmeter.

LÅNGSAMT

Men av projekt Framtidsboende blev det alltså intet. Nu blir det istället Borgholm Energi som köper fastigheten Resedan. Både styrelseordförande Bertilsson och vd Benny Wennberg tror på paret Torelds idé, även om man ska skynda långsamt.

– Det handlar om en tomtyta på över 10 000 kvadratmeter och lagerbyggnader på 3 400 kvadratmeter. Nu ska vi först snygga till lokalerna och hyra ut dem. Därefter ska vi omlokalisera kommunförrådet, säger Benny Wennberg.

Den frågan är för övrigt inte alldeles enkel.

– Vi måste ha kommunförrådet hyfsat centralt, det kan inte ligga ute på vischan. Förrådet är motorn i infrastrukturservicen.

BOSTÄDER

Efter det ska man utreda vilken typ av boende som är aktuell på området. Så det dröjer således minst några år innan det blir bostäder.

Annons

– Det är inte hela världen om det dröjer fem år, säger Stig Bertilsson.

Tidigare i år antog kommunen en ny detaljplan, som innebär bostäder i hela området. Det gäller även kommunförrådet, en tomt som kommunen är ägare till. Det handlar om möjligheter om att bygga allt från fyra våningar höga hus till tre våningar med kontorslokal i botten där de gamla lokstallarna finns idag till ren villor/radhus/parhus där kommunförrådet finns nu. Borgholm Energi skyndar långsamt och ska under de närmaste åren utreda vad som är mest efterfrågat. I köpet med paret Toreld ingår förutom fastigheten även de ritningar och bygglov som Framtidsboende Öland tagit fram samt den adresslista med 360 personer som visat någon form av intresse för att bosätta sig i området.

LITE BITTERT

För Gösta och Inger Toreld, som tidigare drev Bödabadens squaredancecenter, är det naturligtvis lite bittert att projektet inte blev verklighet för deras del.

– Vi var kanske för tidigt ute, funderar Gösta Toreld.

– Men vi hade själva gärna velat ha ett sånt här boende, med sjöutsikt och nära till service och handel, säger Inger Toreld.

– Så det är klart att det är med blandade känslor vi säljer fastigheten, fortsätter de.

Ekonomiskt sett har paret gjort en förlust. De gav visserligen ”bara” 2 250 000 kronor för fastigheten Resedan 8, men har sedan jobbat med projektet i tre år och lagt ut pengar på utredningar, ritningar och konsulter bland annat.

– Vi har fått allt stöd som tänkas kan från kommunen, betonar Inger Toreld.

– Att Borgholm Energi köper nu är en bra lösning, vi har ju alltid jobbet för kommunens bästa, tillägger Gösta Toreld.

Annons

Tidigare har Borgholms Energi varit drivande i bygget av Ölands Gymnasium och ombyggnaden av mejeriet. Men bygge av bostäder är något nytt.

– Vi bygger ju inte hus själva. Men i egen regi kan vi göra alla markarbeten och anlägga vägar, säger Benny Wennberg.

– Kompetensen att göra upphandlingar finns i huset, betonar Stig Bertilsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons