Annons
Nyheter

Endast 70 kilometer på bron

Nyheter • Publicerad 5 februari 2007

ÖLANDSBRON

På Ölandsbron genomför Vägverket försök med varierande hastigheter, det vill säga att väder, väglag och mängden trafik avgör vilken hastighet som skyltas.– Just nu har vi dock problem med systemet och därför går vi tillfälligt tillbaka till 70 kilometer i timmen som fast skyltad hastighet, säger Lennart Ivarssson på Vägverket.

Annons

Försöket med variabla hastigheter på Ölandsbron startade den 15 maj. Tanken är att acceptansen för hastighetsbegränsningen ska öka om hastigheten varierar med hur det ser ut på vägen.

– Därmed tror vi också att fler trafikanter kommer att hålla den skyltade hastigheten. Försöket pågår fram till och med 2007 och därefter ska vi utvärdera effekterna.

TEKNISKA PROBLEM

– På Ölandsbron har vi just nu tekniska problem som gör att de digitala skyltarna inte lyser.

– Med tanke på det väglag som kan råda vid den här tiden på året och att vi för närvarande inte kan variera hastigheten, har vi i samråd med Polismyndigheten och Länsstyrelsen beslutat att sänka hastigheten över bron till 70 kilometer i timmen, säger Lennart Ivarsson, trafiksäkerhetsingenjör Vägverket Region Sydöst.

Vägverket räknar med att de tekniska problemen kommer att vara lösta inom någon vecka.

– Därefter återgår vi till försöket med varierande hastigheter 50 till 90 kilometer i timmen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons