Annons
Nyheter

En vackrare och säkrare skog

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2007

KÖPINGSVIK

Borgholms Energi har omkring 100 hektar skog i sin ägo. Närmare 40 hektar finns i Prästhagsskogen i Köpingsvik, där man i höst kommer snygga till det attraktiva strövområdet genom att avverka döda och döende träd.

Annons

Energibolaget har anlitat Södra för jobbet som beräknas pågå några veckor.

– Vi kommer främst att ta bort de askar som är angripna av askskottsjukan. En del är redan döda och andra är på väg att dö, säger skogsinspektor Fred Lönneberg som ansvarar för arbetet.

FARLIG SKOG

– Förutom att de döda träden förfular området, kan det också vara farligt att vistas i skogen om grenar blåser ner. Dessutom är det bättra att föregripa medan virket har ett värde.

Askvirket används till golv och snickeri och man kommer att sälja det till Kährs i Nybro. Och övriga träd blir massaved.

– Intäkterna för virket kommer nog att överstiga avverkningskostnaderna, så det blir en liten vinst, säger Fred Lönneberg.

I området växer även lönn, hassel och storvuxna gamla ekar. Det sträcker sig från vattenverket och vidare västerut mellan Hästryggen och bebyggelsen och ungefär fram till vattentornet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons